V roku 2010 stratila SR na príjmoch z DPH 2,3 miliardy eur

Bratislava 14. marca (TASR) – Strata príjmov v rámci výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) dosiahla v roku 2010 na Slovensku 2,3 miliardy eur. Táto suma predstavuje 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Informoval o tom dnes Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.
Oproti minulosti dochádza podľa inštitútu k relatívnemu nárastu straty na príjmoch štátu z DPH. Celková strata bola v rokoch 2000 až 2005 stabilná na úrovni približne 18 % z toho, čo by mal štát na DPH od daňovníkov vybrať. "Od roku 2006 daňová strata plynule rastie až na úroveň 35,9 % v roku 2010," upozornil IFP.
Pokles efektívnosti výberu DPH v SR sa potvrdil aj v medzinárodnom porovnaní. V roku 2009 dosiahla odchýlka od priemeru Európskej únie (EÚ) úroveň 1,6 % HDP, čo je v porovnaní s rokom 2005 nárast o 1,2 % HDP. "Inými slovami, pokiaľ by sme dosahovali rovnakú efektívnosť výberu, ako je priemer v krajinách EÚ, základná sadzba DPH by mohla byt nižšia o 4,7 percentuálneho bodu pri zachovaní súčasného výnosu DPH," uviedol inštitút.
Z celkovej straty DPH dokáže daňová správa zachytiť a identifikovať menej ako 30 %. Zvyšných 70 % predstavuje daňovú medzeru čiže daňovú povinnosť, ktorú sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Pritom efektivita výberu daňovej povinnosti, ktorú deklarujú sami daňovníci, je na úrovni asi 98 %. "Na druhej strane, z celkového predpisu dane dorubeného po daňovej kontrole dokáže daňová správa vybrať približne 5 %, čo je možné považovať za extrémne nízku úspešnosť výberu," upozornil inštitút.
Daňové úrady vyrubili po daňových kontrolách týkajúcich sa zdaňovacích období 2005 až 2010 dodatočnú daň vo výške takmer 1,1 miliardy eur. Dosiaľ však subjekty z tejto čiastky zaplatili len 48 miliónov eur, čo predstavuje úspešnosť výberu na úrovni 4,6 % dodatočne vyrubenej dane.

Súvisiace články

Aktuálne správy