Záťažovými testami neprešli 4 z 19 kľúčových amerických bánk

New York 14. marca (TASR) – Pravidelnými ročnými záťažovými testami neprešli 4 z 19 kľúčových amerických bánk. V utorok (13. 3.) večer o tom informoval Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky. Správa Fed ukázala, že finančný sektor v Spojených štátoch pokračuje v zotavovaní. Najväčším šokom však bolo, že medzi banky, ktoré neprešli testami, je aj tretia najväčšia americká banka Citigroup.
Okrem Citigroup medzi finančné inštitúty, ktorých kapitálové rezervy nedosiahli zákonom predpísanú výšku, sú SunTrust, Ally Financial a Metlife. Fed zverejnil výsledky po zatvorení americkej burzy. Akcie bánk, ktoré testami neprešli, však prudko oslabili (až 6 %) v elektronickom obchodovaní.
Zvyšných 15 z 19 testovaných finančných inštitútov má podľa Fed dostatok kapitálu, aby ustáli finančný šok spôsobený prudkým zhoršením stavu ekonomiky USA. Scenár centrálnej banky počítal s 13-% nezamestnanosťou a prepadom cien rezidenčných nehnuteľností o 21 %.
Podľa Fed sú dnes banky oveľa lepšie pripravené na finančnú krízu ako v roku 2008. Na začiatku roka 2009 mal kapitálový vankúš 19 finančných koncernov, ktoré Fed testoval, celkovo hodnotu 420 miliárd USD (321,67 miliardy eur). Na konci roka 2011 to bolo už 759 miliárd USD. Jednou z príčin nárastu kapitálových rezerv je aj dohľad Fed, ktorý dával pozor na to, aby banky obmedzili svoje výdavky a napríklad znížili dividendy.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy