M. Kalousek trvá na tom, že daň z finančných prevodov je zbytočná

Brusel 13. marca (TASR) – Český minister financií Miroslav Kalousek po ukončení zasadania ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli uviedol, že predmetom rokovaní ministrov bola aj daň z finančných transakcií. Zopakoval, že pozícia Českej republiky zostáva stále nezmenená – zavedenie tejto dane Česi odmietajú.
"Tá debata je stále rovnaká. Zhruba deväť krajín si nesmierne želá daň z finančných transakcií. Sú motivované najmä vnútropolitickými dôvodmi. Potrebujú informovať verejnosť, že finančný sektor bude platiť väčšie príspevky na konsolidáciu verejných rozpočtov," uviedol Kalousek.
Šéf českých financií dodal, že on patrí medzi tých pragmatických ministrov financií, ktorí tvrdia, že taká záťaž na banky, akou by bola daň z finančných prevodov, by sa v konečnom dôsledku premietla do cien pre spotrebiteľov. A že by bola na úkor konkurencieschopnosti Českej republiky aj celej eurozóny.
"Výhrady českej strany k tejto problematike stále trvajú," spresnil Kalousek. Minister zároveň vylúčil možnosť, že by sa deväť krajín eurozóny v rámci posilnenej spolupráce rozhodlo pre separátne zavedenie dane z finančných prevodov.
"Ak by sa to urobilo v rámci posilnenej spolupráce, tak potom už v rámci tohto programu môžeme rozhodovať o čomkoľvek. Ale to už nebude jednotný trh EÚ," upozornil český minister financií.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy