Euro dnes oslabilo pod 1,31 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 13. marca (TASR) - Spoločná európska mena sa dnes aj napriek zvýšeným konjunkturálnym očakávaniam v Nemecku dostala pod tlak.

Frankfurt nad Mohanom 13. marca (TASR) – Spoločná európska mena sa dnes aj napriek zvýšeným konjunkturálnym očakávaniam v Nemecku dostala pod tlak. Jej kurz klesol pod 1,31 USD/EUR. Okolo 17.00 SEČ sa euro predávalo po 1,3094 USD. Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila na 1,3057 (v pondelok: 1,3119) USD/EUR.
Španielsko už varovalo, že nedokáže znížiť deficit v súlade so svojimi predchádzajúcimi sľubmi. Trhy ho považujú za ďalšiu krajinu, ktorú čakajú problémy s financovaním dlhu. Devízový expert banky Metzler Eugen Keller upozornil, že Španielsko je podstatne väčšia ekonomika než Grécko alebo Portugalsko a predstihové indikátory nie sú nijako povzbudivé. To znamená, že európska dlhová kríza naďalej zostáva v centre pozornosti trhov.
Euro dnes nedokázalo profitovať so zlepšenia nálady v najväčšej európskej ekonomike. Index dôvery nemeckých investorov a analytikov, zostavený Centrom pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v marci vyskočil o 16,9 bodu na 22,3 bodu, čo je najviac za takmer dva roky. Analytici pritom odhadovali, že sa zvýšil len o 10 bodov. „Ukazuje sa, že sa zväčšuje konjunkturálna diera medzi Nemeckom a krízovými štátmi,“ uviedol Keller.

Súvisiace články

Aktuálne správy