Na zberateľských eurominciach bude Majster Pavol z Levoče a Chatam Sófer

Bratislava 13. marca (TASR) – Majstra Pavla z Levoče a jeho dielo bude pripomínať strieborná zberateľská eurominca v nominálnej hodnote 10 eur. Ako dnes informovala Národná banka Slovenska (NBS), jej vydanie dnes schválila Banková rada NBS. "Zberateľská eurominca je vyrazená zo zliatiny obsahujúcej 900 dielov striebra a 100 dielov medi," uviedla banka.
Hmotnosť mince bude 18 gramov a priemer 34 milimetrov. Výtvarný návrh euromince je dielom výtvarníčky Márie Poldaufovej a razbu euromincí realizovala Mincovňa Kremnica. Do predaja sa dostanú v máji 2012.
NBS schválila aj oznámenie o vydaní strieborných zberateľských euromincí v nominálnej hodnote 10 eur pri príležitosti 250. výročia narodenia Chatama Sófera. Eurominca je vyrazená zo zliatiny obsahujúcej 900 dielov striebra a 100 dielov medi.
Jej hmotnosť bude 18 gramov a priemer 34 milimetrov. Výtvarný návrh euromince je dielom výtvarníka Pavla Károlyho. Razbu strieborných zberateľských euromincí realizovala Mincovňa Kremnica, štátny podnik a do predaja sa dostanú v júni 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy