Grécko bude musieť prijať ďalšie opatrenia, aby splnilo podmienky úveru

Brusel 13. marca (TASR) – Grécko bude musieť v nasledujúcich rokoch 2013 a 2014 znížiť svoje výdavky o ďalších 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), aby splnilo rozpočtové ciele, ktoré sú podmienkou druhého záchranného úveru. Uvádza sa v správe Európskej komisie (EK), ktorú sa podarilo získať agentúre Reuters.
Podľa tohto dokumentu podmienkou pre uvoľnenie splátok z úveru je pokrok pri zavádzaní reforiem. Komisia zároveň odporúča, aby sa prvá splátka poslala Aténam v čo najkratšom čase, keďže 20. marca musia uhradiť dlhopisy za 14,5 miliardy eur.
V správe sa tiež uvádza, že balík úsporných opatrení v hodnote zodpovedajúcej 1,5 % HDP, ktorý grécka vláda schválila začiatkom tohto roka, jej umožní znížiť rozpočtový schodok v roku 2012 o 1 %. Ale na to, aby v rokoch 2013 a 2014 dosiahla požadované fiškálne ciele, musí ušetriť ďalších 5,5 % HDP.
"Preto bude musieť Grécko v nasledujúcich mesiacoch predložiť a schváliť dodatočné škrty vo výdavkoch," konštatuje správa, podľa ktorej by Atény mali do júna 2012 zverejniť, ako chcú ušetriť spomínaných 5,5 % HDP.
Zadlženú krajinu, ktorú držia nad vodou len záchranné úvery, čakajú v apríli predčasné parlamentné voľby. A doterajšie úsporné opatrenia si už vyžiadali svoju daň – ekonomika sa zmieta v recesii, miera nezamestnanosti už prekročila 20 % a neustále stúpa, zatiaľ čo verejnosť sa búri proti reformám.
Práve tvrdé reformy boli príčinou pádu predchádzajúceho kabinetu. Krajinu do volieb spravuje úradnícka vláda. Tá v rámci príprav na nové škrty analyzuje výdavky štátu a hľadá, kde ušetriť. Pravdepodobne sa zameria na zníženie nákladov na obranu, zdravotníctvo a sociálne dávky, a tiež na reštrukturalizáciu centrálnej a lokálnej administratívy.
Podľa dokumentu EK odhodlanie Grécka pokračovať v dohodnutej politike úspor preveria už najbližšie mesiace, keď vláda bude musieť zverejniť, aké opatrenia prijme, aby dosiahla v roku 2013 primárny prebytok 1,8 % HDP a v nasledujúcom roku 2014 ho zvýšila na 4,5 % HDP. Ak veritelia dospejú k záveru, že opatrenia, ktoré Atény navrhli, nestačia na splnenie dohodnutých fiškálnych cieľov, Grécko nedostane ďalšiu splátku z druhého úveru vo výške 130 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy