Nemeckej centrálnej banke vlani prudko klesol zisk na 600 miliónov eur

Frankfurt nad Mohanom 13. marca (TASR) - Nemecká centrálna banka Bundesbank dnes oznámila, že jej zisk sa vlani prudko prepadol na 600 miliónov eur z 2,2 miliardy eur v predchádzajúcom roku 2010.

Frankfurt nad Mohanom 13. marca (TASR) – Nemecká centrálna banka Bundesbank dnes oznámila, že jej zisk sa vlani prudko prepadol na 600 miliónov eur z 2,2 miliardy eur v predchádzajúcom roku 2010. Na príčine je dlhová kríza eurozóny.
"Hlavným dôvodom poklesu zisku je zvýšenie rizikových rezerv," uviedol šéf Bundesbank Jens Weidmann.
Centrálna banka totiž minulý rok zvýšila svoje finančné rezervy o 4,1 miliardy eur na 7,1 miliardy eur. A tak aj napriek vlaňajšiemu nárastu čistého zisku z úrokov na 4,8 miliardy eur z 3,6 miliardy eur v roku 2010, ktorý banke pomohol zmierniť negatívny vplyv posilnenia finančných rezerv, sa jej príjem za rok 2011 strmo prepadol. Bundesbank dnes svoj zisk za minulý rok poslala vláde.
Vlaňajší prudký pokles zisku centrálnej banky však pravdepodobne zasiahne aj štátnu pokladnicu. Minister financií Wolfgang Schäuble totiž pôvodne očakával, že do nej pritečie z Bundesbank 2,5 miliardy eur.
Šéf banky Weidmann dnes zároveň upozornil, že dlhová kríza predstavuje aj naďalej hrozbu pre nemeckú ekonomiku. No aj napriek tomu sa vyhliadky najväčšieho európskeho hospodárstva v uplynulých mesiacoch citeľne zlepšili.
"Nemecká ekonomika je v pozoruhodne dobrom stave," dodal na záver Weidmann.

Súvisiace články

Aktuálne správy