Skupiny Penta a Eastbridge sa dohodli na odkúpení EM&F

Investičné skupiny spoločne podali verejnú ponuku na odkúpenie 40 percent akcií spoločnosti EM&F s cieľom delistovať ju z varšavskej burzy cenných papierov.

Investičná skupina Penta a investičná skupina Eastbridge chcú spolu odkúpiť 40-percentný podiel spoločnosti NFI Empik Media & Fashion S.A. (EM&F). V nej už 60 % akcií vlastní spomínaná investičná skupina Eastbridge. Cieľom spoločného postupu investičných skupín je delistovať firmu EM&F z varšavskej burzy cenných papierov.

Ak sa verejná ponuka úspešne zrealizuje, Penta súhlasila s tým, že refinancuje dlhodobý dlh Eastbridge založený akciami EM&F a ten naopak zaviaže časť svojich akcií EM&F ako záruku na financovanie Pentou. “Od predaja Žabky máme záujem o ďalšiu významnú transakciu v Poľsku. EM&F považujeme za veľmi zaujímavú výzvu i príležitosť v retailovom sektore. V neposlednom rade investujeme spolu s Eastbridge, zakladateľom EM&F, čo je spolu s našou finančnou kapacitou dobrým predpokladom úspešnej transakcie,“ povedal investičný riaditeľ Penty Jozef Janov.

“EM&F prejde nákladnou reštrukturalizáciou módnej divízie, bude čeliť rastúcej konkurencii a zároveň vyžaduje ďalšie investície na rozvoj. Navyše, EM&F chystá niekoľko medzinárodných akvizícií. Zvažovali sme množstvo alternatív vrátane predaja vybraných aktív a rôznych potenciálnych finančných partnerov. Usúdili sme, že Penta ponúka najvyššiu cenu a zároveň je spolu s Eastbridg schopná v prípade potreby poskytnúť EM&F flexibilné financovanie,“ povedal prezident správnej rady Eastbridge Maciej Dyjas.

Eastbridgeje je súkromná luxemburská spoločnosť pôsobiaca na trhu od roku 1990. Spravuje viac ako 1,5 mld. eur a pôsobí v realestate a spotrebiteľských sektoroch v USA, Belgicku, Luxembursku, Poľsku, Rusku a na Ukrajine. Skupina sa špecializuje na investície do medzinárodne preverených obchodných konceptov a na ich expanziu na ďalšie trhy. Za viac ako 20 rokov investovala do vyše 50 spoločností. Firmu riadia traja partneri.

NFI Empik Media &Fashion SA (EM&F), spoločnosť obchodovaná na varšavskej burze cenných papierov, je popredným distribútorom mediálnych a zábavných produktov, oblečenia, obuvi, hračiek a doplnkov pre deti, kozmetiky a jazykových kurzov. EM&F pôsobí v Poľsku, Rusku, na Ukrajine, v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Rumunsku a Turecku.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a v realitnom developmente. V oblasti private equity spravuje jediný fond svojich piatich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 25 tisíc pracovníkov a konsolidované tržby skupiny dosiahli v roku 2009 výšku 2,2 miliardy eur. Penta investuje predovšetkým do oblasti energetiky, retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, privátneho bankovníctva, telekomunikácií a zábavného priemyslu. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave , Limassole a Amsterdame.

Súvisiace články

Aktuálne správy