ZCHFP od novej vlády očakáva zlepšenie podnikateľského prostredia

Bratislava 13. marca (TASR) – Firmy združené v Zväze chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR od novej vlády očakávajú, že sa bude správať zodpovedne, racionálne a predovšetkým nezhorší podnikateľské prostredie, ani pri nevyhnutných opatreniach na potrebnú konsolidáciu verejných financií. Informoval o tom prezident ZCHFP SR Roman Karlubík.
"Sme presvedčení, že nová vláda môže zlepšiť podnikateľské prostredie aj bez toho, aby si to vyžiadalo dodatočné finančné prostriedky, ktoré, ako vieme, nemá k dispozícii. Takouto oblasťou je predovšetkým zlepšenie vymožiteľnosti práva, prehľadné verejné obstarávania, vyššie čerpanie eurofondov, adresnejšie rozdeľovanie sociálnych dávok, nemenenie Zákonníka práce do predchádzajúcej podoby či skvalitnenie vysokoškolského a stredoškolského štúdia v prospech tých škôl, ktoré produkujú pre trh potrebné profesie," konštatoval Karlubík.
Dodal, že pokiaľ budú nutné zásahy do daňovo-odvodového systému, tak by mali byť robené veľmi uvážlivo a uprednostniť by sa malo zvyšovanie nepriamych daní pred zvyšovaním daňového a odvodového zaťaženia firiem a práce.
"Dúfame, že sa vláda vyhne ďalšiemu zvyšovaniu daňovo-odvodového zaťaženia pod zámienkou dokončenia daňovo-odvodovej reformy. Nepovažujeme totiž za žiadnu reformu, ak sa podnikanie zaťažuje podobne ako zamestnanecký pomer, pretože nie je dôvod porovnávať neporovnateľné. Skutoční podnikatelia majú stovky výdavkov, o akých sa zamestnancom ani nesníva a sú existenčne závislí od trhovo neistých zákaziek. Dodatočné zdaňovanie ďalšími sociálnymi odvodmi a daňami zo zisku akurát rozmnoží rady nezamestnaných. Najlepšia pomoc pre firmy nie sú dotácie, ale ponechanie ich vlastných vytvorených prostriedkov," uzatvoril.
ZCHFP SR reprezentuje 57 členských subjektov z chemického a farmaceutického priemyslu, v ktorých pracuje viac ako 12.000 pracovníkov. V celom odvetví chémie podniká 186 firiem s viac ako 20 zamestnancami. V chemickom odvetví na Slovensku k 31. decembru 2011 v týchto firmách pracovalo 37.568 ľudí. Výrobný program firiem tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií cez priemyselné hnojivá, pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna.

Súvisiace články

Aktuálne správy