Krajiny eurozóny rozhodnú o druhom balíku pre Grécko až v stredu

Brusel 12. marca (TASR) – Krajiny eurozóny s konečnou platnosťou rozhodnú o druhom záchrannom balíku pre Grécko až v stredu (14. 3.). Pred dnešným stretnutím ministrov financií menovej únie to signalizovali diplomati v Bruseli. Problémom totiž je, že v niektorých krajinách musia ďalšiu pomoc najprv schváliť parlamenty.
Ministri financií eurozóny však už v piatok (9. 3.) schválili z druhého balíka pomoci uvoľnenie približne 35 miliárd eur. Tieto sa použijú pri výmene gréckych dlhopisov, ktoré sú v rukách súkromných investorov.
Celková hodnota druhého balíka finančnej pomoci je 130 miliárd eur. Jeho cieľom je znížiť grécky verejný dlh zo súčasných 160 % hrubého domáceho produktu (HDP) do konca tohto desaťročia na 120 % HDP. Podmienkou uvoľnenia zvyšných 95 miliárd eur je úspešná výmena dlhopisov za nové s nižšou nominálnou hodnotou, nižším úročením a dlhšou splatnosťou.
Jedným zo stimulov, aby investori pristúpili na odpis časti dlhu, bolo, že dostanú až 30 miliárd eur alebo 15 % z hodnoty dlhopisov v krátkodobých cenných papieroch Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), krytých krajinami eurozóny. Ďalších 5,5 miliardy eur dostanú ako splátky úrokov.
S dohodou o reštrukturalizácii dlhu minulý týždeň súhlasili veritelia, ktorí vlastnia grécke dlhopisy za 177 miliárd eur, čo predstavuje 85,8 % z dlhu v rukách súkromného sektora. Ďalších, ktorí vlastnia dlhopisy emitované podľa gréckeho práva, Atény donútia k výmene a podiel investorov vzrastie takmer na 96 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy