Štát odkupuje od investorov bondy za 65 mil. eur

V pondelňajšej aukcii Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) prijala všetky ponuky investorov na spätné odkúpenie štátnych bondov splatných v máji tohto roku v sume 64,9 mil. eur

Štát predčasne odkupuje dlhopisy za takmer 65 mil. eur. V pondelňajšej aukcii totiž prijal všetky ponuky investorov na spätné odkúpenie štátnych bondov splatných v máji tohto roku v sume 64,9 mil. eur. Z toho cenné papiere za takmer 8 mil. eur odkúpil od zahraničných investorov. Priemerná úroková sadzba pri transakcii predstavuje 0,6130 % p.a.

Ide o štátny dlhopis číslo 205, ktorý štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) spätne odkupovala už druhýkrát. Podobne totiž postupovala aj v polovici februára, kedy od investorov nakúpila cenné papiere za takmer 190 mil. eur. Štát spätne odkupuje bondy najmä kvôli požiadavke investorov, keďže dlhopisy krátko pred splatnosťou strácajú likviditu.

Štátny dlhopis 205 vydalo Slovensko 4. mája 2005. Celkový objem emisie bol ešte v slovenských korunách stanovený na 40 mld. Sk, čo v prepočte predstavuje 1,328 mld. eur. Tento objem sa podarilo ARDAL-u predať investorom v celkovo 14 aukciách. Posledná sa uskutočnila ešte vo februári 2008. Po februárovom spätnom odkupe časti emisie zostalo ešte splatných vyše 1,14 mld. eur.

Štát tak za posledných päť mesiacov spätne odkupoval dlhopisy už trikrát. Okrem spomínanej februárovej a aktuálnej marcovej aukcie nakúpil v novembri minulého roka späť bondy za 130 mil. eur, ktoré boli splatné v januári. Vtedy išlo o štvorročné dlhopisy s celkovým objemom emisie 1 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy