Tržby v priemysle v januári vrástli medziročne o 7,9 %

Medziročne sa tržby v slovenskom priemysle zvýšili o 7,9 % na 6,335 mld. eur

Tržby v slovenskom priemysle si udržali tempo rastu aj v úvode tohto roka. Medziročne sa zvýšili o 7,9 % na 6,335 mld. eur. Vývoj ovplyvnil podľa Štatistického úradu SR najmä rast tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 13 %, ako aj vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 27,1 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu rástli tržby medziročne o 5,2 %, vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov to bol rast o 8,8 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 7,9 %. Tržby klesli predovšetkým vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 30,2 % a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 1 %.

Tržby v stavebníctve po dlhodobom medziročnom raste klesli. Stavebné podniky evidovali tržby v objeme 360,4 mil. eur, ktoré boli medziročne nižšie o 10,8 %. V doprave a skladovaní sa tempo medziročného rastu tržieb oproti predchádzajúcemu mesiacu spomalilo. Tržby sa zvýšili o 6,8 % na 478,9 mil. eur. Pod vývoj sa podpísal rast tržieb v skladových a pomocných činnostiach v doprave o 9,3 %, pozemnej doprave a doprave potrubím o 6,3 %, v poštových službách a službách kuriérov o 5,5 %.

Medziročný rast tržieb v informačných a komunikačných činnostiach sa podľa úradu výrazne spomalil. Pri dosiahnutom objeme 403,3 mil. eur boli vyššie o 6,5 %. Vývoj ovplyvnil rast tržieb v počítačovom programovaní o 40,4 % a v telekomunikáciách o 0,8 %. V ostatných činnostiach tržby klesli, najviac vo výrobe filmov, videozáznamov a televíznych programov o 39,1 % a v nakladateľských činnostiach o 21,7 %.

Tržby vo vybraných trhových službách vzrástli o 14,4 % na 836 mil. eur. Tržby boli vyššie vo všetkých činnostiach. Celkové zvýšenie súviselo najmä s rastom tržieb za administratívne, pomocné kancelárske a iné obchodné pomocné činnosti o 22,1 %, za právne a účtovnícke činnosti o 20 %, za činnosti cestovných agentúr a kancelárií o 19,1 %, za reklamu a prieskum trhu o 17,5 %.

Za celý rok 2011 sa pritom tržby v priemysle na Slovensku medziročne zvýšili o 10,2 % a dosiahli 76,584 mld. eur. Za rok 2010 pritom vzrástli o vyše 19 %. Najvyšší rast zaznamenali vlani tržby vo výrobe dopravných prostriedkov. Nižšie tržby boli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov, ďalej v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o a aj vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy