Inflácia sa aj vo februári mierne spomalila

Spotrebiteľské ceny sa vo februári 2012 oproti februáru 2011 zvýšili v úhrne o 3,8 %, kým v januári rástli 3,9-percentným tempom a v decembri minulého roka stúpli o 4,4 %.

Správa „CENY: Inflácia sa aj vo februári mierne spomalila“ rozšírená o komentáre Národnej banky Slovenska a analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka v šiestom a siedmom odseku.

BRATISLAVA 12. marca (SITA) – Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa aj v druhom mesiaci tohto roka mierne spomalilo. Spotrebiteľské ceny merané národnou metodikou sa vo februári 2012 oproti februáru 2011 zvýšili podľa údajov Štatistického úradu SR v úhrne o 3,8 %, kým v januári rástli 3,9-percentným tempom a v decembri minulého roka stúpli o 4,4 %.

Najvýraznejšie pritom vzrástli vo februári ceny v doprave o 8,1 %, vo vzdelávaní o 5,7 % a ceny v oblasti bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív stúpli o 5,5 %. Na druhej strane pokles cien zaznamenali štatistici v poštových a telekomunikačných službách, a to o 0,2 %. V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny vo februári o 0,2 %.

Rovnako nárast v medziročnom porovnaní v druhom mesiaci podľa údajov štatistického úradu vykázali aj ceny alkoholických nápojov a tabaku o 5,3 %. Ceny rozličných tovarov a služieb vzrástli o 4,6 %, pričom kategória zdravie vykázala nárast cien o 3,5 % a hotely, kaviarne a reštaurácie zdraželi o 3,3 %. Miernejší nárast o 2,6 % vykázali aj potraviny a nealkoholické nápoje. V priemere za dva mesiace tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2011 tak vzrástli spotrebiteľské ceny v úhrne o 3,9 %.

Pod medzimesačný nárast cien o spomínaných 0,2 % sa podpísali hlavne vyššie ceny v doprave o 0,8 %. Ceny alkoholických nápojov a tabaku stúpli o 0,6 % a hotely, kaviarne a reštaurácie či rozličné tovary a služby zdraželi zhodne o 0,4 %. Ceny v oblasti zdravia vzrástli medzimesačne o 0,3 % a potraviny a nealkoholické nápoje, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá zdraželi o 0,2 %. Naopak pokles cien zaznamenali štatistici pri odevoch a obuvi o 1 % a na januárovej úrovni zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, vo februári spomalila z januárových 2,6 % na 2,4 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, sa na medziročnej báze nezmenila a stagnovala na úrovni 2,6 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia vo februári na úrovni 0,2 %, pričom čistá inflácia dosiahla taktiež 0,2 %.

Februárový vývoj spotrebiteľských cien bol v súlade s očakávaniami Národnej banky Slovenska. V marci je podľa banky možné očakávať pokračujúce mierne spomalenie medziročnej inflácie. „Potraviny by mali pokračovať v spomaľovaní medziročného rastu v dôsledku vývoja cien agrokomodít. Mierne spomalenie medziročného rastu by mohli zaznamenať aj ceny pohonných látok v dôsledku očakávanej stabilizácie cien ropy na svetových trhoch a vplyvom bázického efektu vysokej dynamiky v predchádzajúcom roku,“ uviedla centrálna banka.

V najbližších mesiacoch UniCredit Bank očakáva ďalšie zmierňovanie medziročného rastu cien, pričom medziročná inflácia by mala pozvoľna klesať k úrovni 3 %, a to aj vďaka ohlásenému zníženiu cien plynu. „V priemere by v tomto roku mali podľa našich odhadov ceny vzrásť o 3,3 %,“ povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania. V tomto roku ministerstvo počíta so spomalením rastu cien na 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy