Gréci sa musia usilovať o rast svojej ekonomiky

Atény/Washington 11. marca (TASR) – Odpustenie dlhu Grécku okolo 105 miliárd eur, s ktorým súhlasili jeho súkromní veritelia, otvára krajine možnosť, aby sa jej obyvatelia začali venovať vzostupu národného hospodárstva.
EÚ a grécka vláda teraz hľadajú možnosti, ako dosiahnuť oživenie ekonomiky, ktorá sa prepadla do hlbokej krízy. Poradná skupina (task force) EÚ zverejní na budúci týždeň konkrétne návrhy na obnovenie rastu gréckeho hospodárstva.
Vlani sa grécky hrubý domáci produkt prepadol medziročne o takmer 7 %. Miera nezamestnanosti sa vyšplhala na 21 %. Grécko už má na ekonomické oživenie k dispozícii 15 miliárd eur. Poradná skupina pod vedením Horsta Reichenbacha sa bude podieľať na hľadaní možností na ich čo najlepšie investovanie.
Grécko však musí pokračovať v znižovaní rozpočtových výdavkov. Ďalšími škrtmi by mali do roku 2014 klesnúť ešte o 10 miliárd eur.
Nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler v sobotu (10. 3.) v Hamelne na kongrese strany slobodných demokratov (FDP) v spolkovej krajine Dolné Sasko, ktorej je predsedom, žiadal, aby sa aténska vláda viac pričinila o hospodársky vzostup Grécka. Po odpustení časti dlhu "sa práca má teraz ešte len začať". Lebo teraz ide o grécky vzostup. Na jeho dosiahnutie doteraz chýbalo veľa vecí. Investorov – aj z Nemecka – rozlaďuje, že chýbajú nielen možnosti na investovanie, ale aj jasné signály pre hospodárstvo. Okrem toho je priveľa administratívnych zásahov.
V pondelok (12. 3.) majú ministri financií na svojom rokovaní definitívne rozhodnúť o uvoľnení 130 miliárd eur pomoci Grécku. Vedenie Medzinárodného menového fondu (MMF) na návrh svojej šéfky Christiny Lagardeovej bude rozhodovať o podiele na uvedenej sume na budúci týždeň. Jeho príspevok by mal dosiahnuť 28 miliárd eur. Peniaze by sa mali podľa Lagardeovej v nasledujúcich štyroch rokoch využiť na "grécky ctižiadostivý ekonomický program".

Súvisiace články

Aktuálne správy