V Nemecku kritizujú uvoľnenú peňažnú politiku ECB

Berlín 10. marca (TASR) – Expanzívna peňažná politika Európskej centrálnej banky (ECB) vyvoláva v Nemecku kritiku. Podľa bývalého prezidenta Nemeckej spolkovej banky (Deutsche Bundesbank, DBB) Helmuta Schlesingera táto politika je spojená s rizikom inflácie. Bankár pre Welt am Sonntag ďalej dodal, že "ECB má teraz peňažnú politika v takom rozsahu, aký nemá precedens v dejinách v mierovom období".
ECB sa v úsilí odstrániť nebezpečenstvo úverovej núdze na trhoch rozhodla zaplaviť koncom februára trhy mimoriadne lacnými úvermi. Banky, ktoré sužovala dlhová kríza v eurozóne, si požičali rekordných 529,5 miliardy eur na tri roky. Obdobie sa v tomto prípade považuje za veľmi dlhé. Prvé uvoľnenie prostriedkov od ECB sa uskutočnilo krátko pred Vianocami. Vtedy si banky požičali na 36 mesiacov 489,2 miliardy eur. Prvá aj druhá úverová suma je úročená 1-% sadzbou.
Schlesinger povedal, že bilancia ECB sa za krátky čas z troch miliárd eur zvýšila na trojnásobok. "To sú dimenzie, ktoré sa v minulosti spájali s financovaním vojen." Bývalý prezident DBB predovšetkým kritizoval veľkorysý prístup ku komerčným bankám. Peniazmi sú doslova zaplavené a môžu sa cítiť výborne.
Počínanie ECB kritizuje aj šéf poslaneckej skupiny CDU/CSU v nemeckom parlamente Volker Kauder.
Pre týždenník WirtschaftsWoche Kauder uviedol, že uvoľnenie viac ako bilióna eur bankám prijal so zmiešanými pocitmi. Pokiaľ dlhodobý Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) nenadobudne účinnosť, mala ECB svoju pomoc v oblasti likvidity a nízko úročených úverov obmedziť. Tým by prispela k zníženiu inflačného rizika.
"Dúfam, že ECB spozná, kde sú jej hranice, a svižne začne sťahovať peniaze z obehu. Keď ESM začne normálne pôsobiť, mnohé opatrenia ECB sa stanú nepotrebnými," dodal Kauder. Potom sa ECB bude musieť venovať svoje základnej úlohe, aby pôsobila ako peňažno-politická stabilizačná kotva. Kauder však nepredpokladá, že eurozóna skĺzne do obdobia vysokej inflácie. "Keď sa eurokríza a kríza bánk uvoľní, ECB bude môcť riadeným spôsobom sťahovať peniaze z obehu. Hnacím motorom inflácie sú pre mňa," povedal politik, "skôr ceny energie a surovín."

Súvisiace články

Aktuálne správy