Finančných riaditeľov na Slovensku čaká opatrné expandovanie

Bratislava 10. marca (TASR) – Stredobodom pozornosti slovenských spoločností na rok 2012 bude minimalizovať pokles miery rastu. Spoločnosti predpovedajú ďalší rok znižovania nákladov, aby dosiahli lepšiu efektívnosť a aby nadviazali na minuloročnú úlohu, ktorou bol rast ziskov. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu medzi finančnými riaditeľmi, ktorý realizovala spoločnosť Deloitte.
Očakáva sa, že miera rastu slovenskej ekonomiky bude v roku 2012 ďalej klesať, nakoľko negatívny dopad eurokrízy aj naďalej ovplyvňuje hlavné exportné trhy krajiny. V tomto roku sa očakáva pokles miery rastu na približne 1,4 %.
Hoci je táto situácia podstatne menej alarmujúca ako tá, ktorej čelia viaceré iné ekonomiky v strednej aj západnej Európe, slovenskí finanční riaditelia charakterizujú ekonomickú situáciu v krajine ako "nestabilnú". Slovákov navyše trápi ďalší, aj keď mierny rast nezamestnanosti, stagnujúci a znižujúci dopyt po spotrebnom tovare, pokles príjmov, či vyššia inflácia.
"Je zjavné, že spoločnosti budú aj naďalej opatrne riadiť svoje výdavky. Bez vyhliadky na rast alebo recesiu sa budú snažiť zaistiť, aby akékoľvek investície alebo výdavky priniesli plánované výnosy. Akékoľvek ďalšie výdavky sa odložia, čo bude mať negatívny dopad na rast v krátkodobom horizonte," uviedol senior manažér audítorských služieb a líder projektu pre finančných riaditeľov (CFO) Deloitte Slovensko Jozef Hýbl.
Slovenskí finanční riaditelia za hlavný cieľ počas nasledujúcich 12 mesiacov považujú znižovanie priamych a nepriamych nákladov. Spoločnosti sú tiež pripravené dôkladne sa zamerať na zlepšenie kvality peňažných rezerv.

Súvisiace články

Aktuálne správy