Čína mala vo februári obchodný deficit 31,48 miliardy USD

Peking 10. marca (TASR) – Čínska bilancia zahraničného obchodu dosiahla vo februári schodok 31,48 miliardy USD (23,86 miliardy eur). Dnes o tom informovala agentúra Sinchua s odvolaním sa na údaje ústredného colného úradu krajiny. Zahraničný obchod dosiahol schodok prvýkrát po roku. V januári mala Čína prebytok vo výmene tovarov so zahraničím 27,28 miliardy USD.
Februárový zahraničnoobchodný schodok bol súčasne najvyšším za posledných desať rokov. Taký rozdiel medzi hodnotou čínskeho vývozu a dovozu nikto neočakával. Podľa analytikov sa dá vysvetliť len sezónnymi faktormi. Avšak oslavy nového roku, keď továrne týždeň stáli, pripadli na január.
Agentúra informovala, že čínsky vývoz do krízou zmietanej eurozóny za prvé dva mesiace tohto roka klesol v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 1,1 %. Súčasne sa prejavuje silný pokles dopytu po tovaroch s označením "Made in China" aj inde vo svete.
Čínsky export vo februári stúpol medziročne o 18,4 % na 114,47 miliardy USD, ale dovoz dosiahol medziročný vzostup 39,6 % na 145,96 miliardy USD. Podľa štatistiky medzimesačný vzostup vývozu bol vo februári veľmi slabý. Z údajov nie je jasné, čo spôsobilo rast dovozu. Čínska ekonomika totiž už päť štvrťrokov po sebe dosahuje čoraz nižšie prírastky.

Súvisiace články

Aktuálne správy