Cena unce zlata stráca rastový potenciál

New York 10. marca (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala v piatok (9. 3.) na záver obchodného dňa na komoditnej burze v New Yorku po 1710,90 USD (1296,64 eura), kým vo štvrtok v rovnakom čase bola 1697,90 USD. Piatkový rast ceny kovu súvisel s dohodou aténskej vlády so súkromnými veriteľmi o odpísaní výraznej časti gréckeho dlhu a so správou amerického ministerstva práce o vytvorení 227.000 pracovných miest v krajine vo februári.
Podľa analytika Citigroup Davida Wilsona investorom robí problémy silný dolár a dlhové problémy v eurozóne. Nevedia, ktoré faktory by mohli ovplyvniť v blízkej budúcnosti vývoj ceny kovu na spotovom trhu. Dolár sa tento týždeň dostal voči euru na dvojročné maximum. Nákupy zlata v Spojených štátoch by sa v prípade posilnenia eura nemuseli vyplatiť, a to isté platí aj o jeho nákupe v Európe v prípade, keby spoločná mena zaznamenala ďalší pokles voči doláru.
Wilson dodal, že výrazné obnovenie rastu ceny zlata, ktorého unca stála najviac vlani začiatkom septembra (1920,10 USD), sa nedá zatiaľ očakávať.
Investori hodnotia nedávne vystúpenie predsedu Fedu, americkej centrálnej banky, Bena Bernankeho v Kongrese, kde informoval poslancov a senátorov o vývoji americkej ekonomiky, že nemožno očakávať ďalšie uvoľňovanie miliárd dolárov do obehu na posilnenie likvidity. Nebude teda ďalšia etapa takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania americkej peňažnej politiky. Fed nebude nakupovať štátne dlhopisy federálnej vlády, aby riešil jej problémy s financovaním rozpočtových výdavkov.
Vývoj ceny zlata však môže ovplyvniť Čína. Vo februári jej priemyselná výroba, investície i maloobchodné tržby klesli. Súčasne došlo k prudkému poklesu miery inflácie, ktorá sa dostala na 20-mesačné minimum. V januári bola jej ročná miera 4,5 % a minulý mesiac 3,2 %. Táto situácia umožňuje pekinskej vláde, aby uvoľňovala peňažnú politiku, a tým dosiahla rast konjunktúry v druhej najsilnejšej ekonomike sveta.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy