Barel WTI zdražel na 107,40 USD

New York 10. marca (TASR) – Barel (159) litrov americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával v piatok (9. 3.) na záver obchodného dňa na komoditnej burze v New Yorku po 107,40 USD (81,42 eura). Po oznámení aténskej vlády, že so súkromnými veriteľmi dosiahla dohodu o výraznom odpise gréckeho dlhu a po správe o vývoji zamestnanosti v Spojených štátoch vo februári, sa cena barelu vyšplhala na denné maximum 108,20 USD.
Kým barel WTI s dodávkou v apríli zdražel o 82 centov, cena barelu severomorskej ropy Brent sa v piatok zdvihla o 54 centov na 125,98 USD.
Grécka vláda sa dohodou so súkromnými veriteľmi o veľkom odpise štátneho dlhu vyhla neriadenému bankrotu krajiny a súčasne splnila hlavnú podmienku pre poskytnutie druhého záchranného úveru v hodnote 130 miliárd eur.
Vo februári vzniklo v Spojených štátoch 227.000 pracovných miest, ale miera nezamestnanosti zostala na januárovej úrovni 8,3 %. Bola najnižšia za posledné tri roky. Analytici poznamenávajú, že za posledné tri mesiace vzniklo v USA najviac pracovných miest od skončenia Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.
Cena barelu WTI, od ktorého sa na svetovom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, bola v októbri minulého roku 75 USD a uplynulý mesiac sa stabilizovala na úrovni 96 USD.
Pribúdajúce signály o oživení americkej ekonomiky, vyhliadky na zmiernenie dlhovej krízy v eurozóne a napätie okolo Iránu, významného exportéra ropy, zdvihli cenu komodity na súčasnú úroveň, ktorá sa blíži k 10-mesačnému maximu.

Súvisiace články

Aktuálne správy