Euro oslabilo takmer až na 1,31 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 9. marca (TASR) – Spoločná európska mena dnes výrazne oslabila aj napriek úspešnému odpisu gréckeho dlhu. Jej kurz klesol až na úroveň 1,31 USD/EUR.
Investori už vo štvrtok (8. 3.) počítali s pozitívnym výsledkom týkajúcim sa reštrukturalizácie dlhu Atén. Dnes reagovali predovšetkým na neočakávane dobré makroekonomické údaje z USA. V popoludňajšom obchodovaní klesol kurz eura až na 1,3107 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila referenčný kurz 1,3191 (vo štvrtok: 1,3242) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7581 (0,7552) eura.
Podľa devízovej expertky Commerzbank You-Na Park investori už vo štvrtok počítali s vysokou akceptáciou odpisu dlhu zo strany súkromných veriteľov, čo podporilo euro, ktoré posilnilo takmer na hranicu 1,33 USD/EUR. Dnes sa naopak koncentrovali na správu o vývoji na trhu práce v USA. Neočakávane vysoký počet pracovných miest, vytvorených vo februári, bol pozitívnou správou pre dolár.
Expertka Commerzbank však upozornila na to, že eurozóna sa napriek reštrukturalizácii výmene gréckych dlhopisov ešte nedostala z dlhovej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy