OKS sa sťažujú pre daň z alkoholu na Európskej komisii

Spôsob stanovenia spotrebnej dane z vína podľa názoru OKS nezodpovedá ustanoveniu smernice únie o tom, že spotrebná daň z vína musí byť pevne stanovená vzhľadom na počet hektolitrov, keďže ide o sadzbu dane, ktorá sa vypočítava prostredníctvom koeficientu v závislosti od sadzby dane určenej pre lieh.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 9. marca (SITA) – Občianska konzervatívna strana (OKS) sa obrátila na Európsku komisiu so sťažnosťou proti zákonu o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Agentúru SITA v piatok o tom informovali predstavitelia OKS. Poslanci národnej rady za OKS Peter Zajac a Ondrej Dostál zaslali v piatok na Európsku komisiu sťažnosť, ktorou namietajú nesúlad zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov s právom Európskej únie. Spôsob stanovenia spotrebnej dane z vína podľa názoru OKS nezodpovedá ustanoveniu smernice únie o tom, že spotrebná daň z vína musí byť pevne stanovená vzhľadom na počet hektolitrov, keďže ide o sadzbu dane, ktorá sa vypočítava prostredníctvom koeficientu v závislosti od sadzby dane určenej pre lieh.

OKS kritizovala zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov už v čase jeho prípravy a schvaľovania, uviedli predstavitelia strany. Ďalej poznamenali, že považovali schválenie tohto zákona za krok k zavedeniu nenulovej sadzby spotrebnej dane z vína. Upozorňovali na rozpor s právom únie v tom, že sa zákonom zaviedla nenulová sadzba dane pre tzv. tiché fermentované nápoje (medovina, ovocné vína), hoci podľa príslušnej smernice majú členské štáty EÚ k zdaňovaniu hroznového vína a ostatných kvasených nápojov pristupovať rovnako. Tento rozpor však bol odstránený novelou zákona, ktorú parlament aj na základe iniciatívy poslancov za OKS vo februári schválil, a ktorou sa obnovila nulová sadzba spotrebnej dane z medoviny a ovocných vín.

Súvisiace články

Aktuálne správy