AFN považuje požiadavky odborárov za likvidačné

Odborári si však za svojimi požiadavkami stoja.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: AFN považuje za likvidačné požiadavky odborárov“ doplnená o stanovisko predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Antona Szalaya

BRATISLAVA 9. marca (SITA) – Rokovania o návrhu Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa medzi Asociáciou fakultných nemocníc SR (AFN) a Slovenským odborovým zväzom zdravotníctva a sociálnych služieb, ktoré sa pre sporný bod vedú od roku 2010, by mal na budúci týždeň definitívne vyriešiť rozhodca. Jeho rozhodnutím sa musí nasledujúci rok riadiť 18 najväčších slovenských nemocníc. Tie však apelujú na odborárov, aby zo sporných bodov návrhu zmluvy ustúpili.

Ako uviedol prezident Asociácie fakultných nemocníc a riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Tomáš Sieber, odborári totiž žiadajú ďalšie zvyšovanie miezd zamestnancov, okrem toho, ktoré schválil parlament. Požadujú, aby vedenia nemocníc združených v AFN zvýšili základnú zložku mzdy každého zamestnanca v tomto roku v dvoch etapách najmenej o čiastku, ktorá zodpovedá 5 % základnej zložky mzdy zamestnanca ku koncu minulého roka a v druhej etape najmenej o čiastku, ktorá zodpovedá 5 % základnej zložky mzdy zamestnanca k 31. marcu 2012.

„Tieto požiadavky sú absolútne likvidačné pre nemocnice, neberú ohľad na pacienta a nezaoberajú sa podstatou činnosti nemocníc ani tým, že majú v prvom rade slúžiť potrebám pacientov,“ uviedol prezident asociácie. Asociácia fakultných nemocníc navyše považuje v súčasnosti tento spor a zotrvávanie na ňom zo strany odborárov za vydieranie zdravotníckych zariadení. Najmä v súvislosti s tým, že nemocnice musia v tomto roku zvyšovať platy lekárov, sestier, a pôrodných asistentiek na základe zákonov, ktoré boli schválené v Národnej rade SR.

AFN rozhodne nesúhlasí ani s požiadavkou odborov, ktorá sa týka použitia časti peňazí zo Sociálneho fondu využívaného pre potreby zamestnancov nemocníc. „Peniaze zo Sociálneho fondu sú určené predovšetkým v prospech zamestnancov. Ich použite pre základné odborové organizácie, ako to požadujú v návrhu kolektívnej zmluvy odborári, je nehorázne,“ dodal Sieber.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay v reakcii na vyjadrenia šéfa asociácie fakultných nemocníc upozornil, že návrh novej kolektívnej zmluvy predložili ešte v septembri 2010, rokovania však dodnes nie sú ukončené. „Prezidentovi Asociácie fakultných nemocníc jeho názory neberiem, ale my si za svojím návrhom stojíme,“ vyhlásil pre agentúru SITA Szalay. Ako dodal, v podstate ani nejde o zvýšenie platov, ale iba o krytie ich prepadu. Podľa Szalaya chcú pritom odborári v rámci kolektívneho vyjednávania vybojovať vyššie platy aj pre iných pracovníkov nemocníc ako sú lekári a sestry. „To v žiadnom prípade nemôžete považovať za vydieranie,“ skonštatoval.

Upozornil zároveň, že im nejde o to, aby sa rast miezd dotkol tých lekárov a sestier, ktorí už dostali alebo dostanú pridané na základe zákonov schválených v parlamente. Návrh je údajne naformulovaný tak, aby sa vzťahoval iba na tých, ktorým sa platy napriek prijatej legislatíve nedvihnú. Hovorí totiž o zvýšení miezd ku koncu roka 2011 a ku koncu marca 2012 o 5 %, ak však platy zdravotníkov porastú medzitým, nebudú sa dvíhať znovu. „My nežiadame žiadnu duplicitu,“ tvrdí Szalay. Odborári pritom ponúkajú aj riešenia, kde potrebné zdroje nájsť, a to otvorením štátneho rozpočtu a zvýšením platieb za poistencov štátu, využitím rezervy 50 mil. eur, či použitím zdrojov, ktoré ostali po pozastavenom oddlžení zdravotníckych zariadení.

Koncom septembra 2010 bol Asociácii fakultných nemocníc doručený návrh Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na roky 2010-2011 medzi Slovenským odborovým zväzom zdravotníctva a sociálnych služieb, Lekárskym odborovým združením a AFN. Vzhľadom na to, že sa strany nedohodli, vznikol spor, ktorý riešil sprostredkovateľ v auguste 2011 a následne sa presunul až pred rozhodcu. Ten ho prerokoval 29. februára 2012. V súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní rozhodca písomne oznámi zmluvným stranám rozhodnutie do 15 dní od začatia konania, rozhodnutie sa teda očakáva už na budúci týždeň.

Asociácia fakultných nemocníc SR má 18 členov, medzi ktorými sú univerzitné, fakultné, špecializované i neštátne zdravotnícke zariadenia. Napriek zmene názvu niektorých fakultných nemocníc na univerzitné sa názov asociácie ani jej právna forma nezmenila.

Súvisiace články

Aktuálne správy