Nemecký export sa v januári zotavil z predchádzajúceho poklesu

Berlín 9. marca (TASR) – Nemecký export sa v prvom mesiaci roka zotavil z predchádzajúceho poklesu, a to vďaka oživeniu globálneho obchodu. Vyplýva to z najnovších údajov spolkového štatistického úradu.
Vývoz tovarov a služieb z najväčšej ekonomiky eurozóny v januári 2012 vzrástol o 2,3 % oproti decembru, keď medzimesačne klesol o 4,4 %. Aj dovoz do Nemecka sa v januári zvýšil medzimesačne o 2,4 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka klesol o 3,9 %.
V medziročnom porovnaní stúpol export z Nemecka v januári o 9,3 % a jeho hodnota dosiahla 85,9 miliardy eur. Import do krajiny v prvom mesiaci 2012 tiež vzrástol, medziročne o 6,3 % na 72,8 miliardy eur. Výsledkom je prebytok obchodnej bilancie v hodnote 13,1 miliardy eur, čo predstavuje mierny nárast oproti decembrovému prebytku vo výške 12,9 miliardy eur.
Štatistiky tiež ukázali, že dovoz zo zadlžených krajín eurozóny do jej najväčšej ekonomiky sa v januári zvýšil medziročne o 7,1 %, čo ešte podčiarkuje, akú dôležitú úlohu má Nemecko pre ich ekonomiky, ktoré sú závislé od vývozu.
Ale aj export z Nemecka do krajín eurozóny v januári vzrástol, a to medziročne o 4,4 %. V prvom mesiaci 2012 zároveň stúpol výrazne aj dopyt po nemeckých produktoch v krajinách, ktoré nie sú členmi Európskej únie, medziročne o 15,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy