Rast ekonomiky eurozóny sa bude pohybovať v rozmedzí -0,5 % až 0,3 %

Frankfurt nad Mohanom 8. marca (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) znížila svoj odhad hospodárskeho rastu eurozóny a upozornila, že situácia by sa vyvíjala ešte horšie, keby nepristúpila k dramatickému opatreniu a neposkytla finančnému sektoru likviditu.
ECB najnovšie odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa tento rok môže v horšom prípade znížiť o 0,5 % a v lepšom vzrásť o 0,3 %.
"Dostupné ekonomické ukazovatele signalizujú, že situácia v eurozóne sa začína stabilizovať, ale stále je tu aj hrozba poklesu," upozornil prezident ECB Mario Draghi.
Nedávne zdraženie ropy o 20 % pritom naznačuje, že inflácia sa zrýchli. Banka najnovšie očakáva, že miera inflácie v 17 krajinách, ktoré zaviedli euro, sa tento rok bude pohybovať v rozmedzí 2,1 až 2,7 %. To znamená, že sa udrží nad cieľovou hranicou ECB, ktorou je inflácia na úrovni 2 %.
Draghi je tiež presvedčený, že rozhodnutie banky, ponúknuť finančným ústavom v eurozóne lacné trojročné úvery, ochránilo menovú úniu pred ďalším prehĺbením krízy. Svedčí o tom pokles nákladov tzv. okrajových štátov – Talianska a Španielska – na obsluhu ich dlhov, nárast medzibankových pôžičiek a návrat investorov k euro aktívam.
"Celkovo badať veľký pokrok," vyhlásil Draghi. Zároveň však vyzval vlády v eurozóne, aby prevzali "bremeno" boja s krízou na svoje plecia a snažili sa dosiahnuť ďalší pokrok pri konsolidácii verejných financií a zavádzaní štrukturálnych reforiem.
Ekonomika menovej únie sa v uplynulých mesiacoch stabilizovala čiastočne aj vďaka predchádzajúcemu zníženiu úrokových sadzieb v novembri a v decembri 2011 a dvom operáciám na posilnenie likvidity, ktoré priniesli pokoj na trhy s dlhopismi v eurozóne. Ale to je pravdepodobne maximum, ktoré ECB v rámci boja s krízou podnikla. Aj preto, lebo niektorí členovia predstavenstva banky sa obávajú rizík, ktoré takéto opatrenia so sebou prinášajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy