Na podporu bývania vlani išlo spolu vyše 175 mil. eur

Štátny fond rozvoja bývania poskytol vlani na podporu bývania úvery v objeme 140,54 mil. eur a ministerstvo dopravy a výstavby dalo dotácie takmer 35 mil. eur.

Na podporu bývania na Slovensku v minulom roku smerovalo 175,16 mil. eur. Z toho Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) poskytol cez úvery 140,54 mil. eur a štát formou dotácií 34,62 mil. eur. „Toto išlo priamo ľuďom, vlastníkom bytov a obciam,“ informoval vo štvrtok na brífingu generálny riaditeľ sekcie výstavby a bytovej politiky na ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Pavol Baxa.

Z celkovej sumy bolo na obnovu bytového fondu určených 84,74 mil. eur, na výstavbu obecných nájomných bytov vyše 72 mil. eur, na byty do vlastníctva fyzických osôb 17,58 mil. eur a na zariadenia sociálnych služieb 803,28 tis. eur. Na zatepľovanie domov išlo takmer 16,7 mil. eur. „Veľmi nás mrzí, že do zariadení sociálnych služieb išla veľmi malá čiastka peňazí. Tento účel je práve predmetom veľmi vážnej diskusie,“ povedal Baxa. Ministerstvo podľa neho v pripravenom novom zákone o ŠFRB navrhuje vypustiť podporu zariadení sociálnych služieb pre dlhodobo nízke čerpanie zdrojov na tento účel. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny s tým však nesúhlasí.

Sekčný šéf výstavby a bytovej politiky zdôraznil, že po dlhom čase sa podarilo uspokojiť takmer všetkých žiadateľov, ktorí splnili podmienky na získanie úveru alebo dotácie. „Očakávali sme oveľa väčší objem žiadostí na výstavbu nájomných bytov zo strany obcí. Koncom roku 2010 boli komunálne voľby a ešte plus kríza, takže tieto dva faktory sa podpísali pod to, že obce nevideli dostatočne reálny priestor na to, aby požiadali o dotáciu na výstavbu nájomných bytov. Na začiatku treba vložiť prostriedky, aby sa to pripravilo a obce nimi až tak nedisponujú,“ zdôvodnil Baxa ich nižší záujem o podporu výstavby nájomných bytov.

Z dotácií ministerstva dopravy a výstavby vlani išlo takmer 19 mil. eur na výstavbu 1 589 nájomných bytov v 126 domoch, na obstaranie technickej vybavenosti 1,18 mil. eur pre 56 domov so 797 bytmi a na odstraňovanie systémových porúch 14,36 mil. eur v 285 domoch so 16 636 bytmi. „Všetky dotácie sú zazmluvnené, čiže nie je už žiadna prekážka, aby výstavba týchto bytov bežala,“ dodal Baxa.

Slovenská záručná a rozvojová banka, a.s., ktorá poskytuje záruky za úvery, vlani podporila päť žiadostí o obnovu 328 bytov v objeme 1,11 mil. eur. Banky si v minulom roku uplatnili nárok na poskytnutie štátneho príspevku k hypotekárnym úverom v objeme 25,36 mil. eur. Počet poberateľov štátneho príspevku s nulovým úrokom podľa ministerstva klesol o 10,4 % a záujemcov o štátny príspevok pre mladých s 2-percentným úrokom vzrástol o 33,1 %. Stavebné sporiteľne si vlani uplatnili nárok na štátnu prémiu na stavebné sporenie vo výške 43,16 mil. eur. Štátnu prémiu k stavebnému sporeniu, dosahujúcu 10 % z ročného vkladu, ale najviac 66,39 eura, získalo 826 564 poberateľov, z čoho fyzické osoby predstavovali 98,5 %.

Ministerstvo dopravy a výstavby má tohto roku k dispozícii 25 mil. eur na dotácie pre výstavbu nájomných bytov, obstaranie technickej vybavenosti a odstraňovanie systémových porúch bytov. Ďalších 7 mil. eur môže rezort použiť na podporu výstavby náhradných bytov pre ľudí, ktorí sa budú musieť odsťahovať z takzvaných reštituovaných domov. Baxa tvrdí, že 25 mil. použijú bez problémov, komplikácie však môžu byť s peniazmi na náhradné byty pre obce a mestá. „Obce dotknuté reštituovanými nájmami sú tento rok plne zamestnané tým, že posudzujú žiadosti,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy