Časť nezamestnaných sa podľa Mihála eviduje na úrade účelovo

Súčasná vláda od začiatku minulého roka zvýšila minimálny preddavok na zdravotné poistenie pre dobrovoľne nezamestnaných, ktorí nie sú v evidencii úradov práce, z pôvodných takmer 29 eur na 46 eur, kvôli čomu sa podľa ministra práce do evidencie úradov práce nahlásili "desiatky tisíc ľudí".

Časť nezamestnaných je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála evidovaných na úrade práce len preto, aby ušetrili na zdravotnom poistení. „Tých 400 tisíc nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce, to ani zďaleka nie je 400 tisíc nezamestnaných ľudí, ktorí si prácu hľadajú,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede. Upozornil na to, že súčasná vláda od začiatku minulého roka zvýšila minimálny preddavok na zdravotné poistenie pre dobrovoľne nezamestnaných, ktorí nie sú v evidencii úradov práce, z pôvodných takmer 29 eur na 46 eur. Ak sa však nezamestnaný eviduje na úrade práce, poistné na zdravotné poistenie za neho platí štát. „Neviem, či sme urobili šťastný krok, keď sme zvýšili túto platbu,“ povedal Mihál. Podľa jeho odhadov sa následkom toho do evidencie úradov práce nahlásili „desiatky tisíc ľudí“.

Aj kvôli týmto motiváciám vedúcim k evidovaniu sa na úrade práce podľa ministra Mihála poskytujú objektívnejší pohľad na situáciu na Slovensku údaje o nezamestnanosti, ktoré vykazuje Štatistický úrad SR. Tie pritom hovoria o tom, že miera nezamestnanosti na Slovensku sa v minulom roku medziročne znížila o 0,9 percentuálneho bodu na 13,5 %. Oproti roku 2010 išlo o pokles počtu nezamestnaných o 21,1 tisíca na 367,9 tis. osôb. „Možno je pohľad Štatistického úradu objektívnejší a ide o reálnejší pohľad na stav nezamestnanosti, než je naša čistá evidencia na úradoch práce,“ povedal šéf rezortu práce. V samotnom štvrtom kvartáli vlaňajška priemerný počet nezamestnaných osôb podľa Štatistického úradu SR medziročne vzrástol o 4,5 tisíca na 381,8 tis. osôb. Miera nezamestnanosti sa tak vo štvrtom štvrťroku 2011 medziročne zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu na 14 %.

Zamestnanosť na Slovensku v minulom roku oproti roku 2010 vzrástla o 1,5 %. Počet zamestnaných ľudí sa pritom medziročne zvýšil o 33,9 tisíca na 2,35 mil. osôb. V samotnom štvrtom kvartáli vlaňajška však medziročný nárast zamestnanosti dosiahol najnižšie tempo rastu za rok 2011. Počet pracujúcich ľudí sa v poslednom štvrťroku minulého roka oproti štvrtému kvartálu 2010 zvýšil o 0,5 %, resp. o 12,1 tisíc ľudí na 2 351,5 tis. osôb. V prvom až treťom štvrťroku minulého roka pritom išlo o medziročný rast zamestnanosti v rozmedzí od 1,3 % po 2,1 %. „Štvrtý štvrťrok je v každom roku problematickým, pretože na záver roka sezónne práce končia,“ upozornil Mihál.

Súvisiace články

Aktuálne správy