SR sa pridala k projektu výmeny turistov s Južnou Amerikou

Cieľom iniciatívy podpredsedu Európskej komisie pre podnikanie Antonia Tajaniho je v tomto roku vymeniť 50 tis. turistov medzi členskými štátmi Európskej únie a krajinami Južnej Ameriky.

Slovenská republika sa pripojila k iniciatíve podpredsedu Európskej komisie pre podnikanie Antonia Tajaniho, ktorej cieľom je v tomto roku vymeniť 50 tis. turistov medzi členskými štátmi Európskej únie a krajinami Južnej Ameriky. Memorandum o porozumení vo štvrtok podpísal za Slovensko minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ počas stretnutia s Tajanim v Bratislave. Projekt je zameraný na mimosezónne obdobie, kedy nie sú centrá turistického ruchu ani letecké spojenia naplno využité. Ako agentúru SITA ďalej informoval rezort dopravy, táto aktivita si bude vyžadovať okrem pripravenosti turistických príležitostí aj zjednodušenie vízovej politiky pre účely cestovného ruchu.

„Cestovný ruch v minulom roku rástol a podľa našich analýz aj napriek pretrvávajúcej kríze bude aj v roku 2012 ďalej rásť. Toto robí cestovný ruch kľúčovým prvkom pri oživovaní európskej ekonomiky,“ uviedol Tajani. „Cestovný ruch zaznamenal na Slovensku v roku 2011 rast, napriek tomu jeho podiel na tvorbe hrubého domáceho produktu je výrazne pod priemerom Európskej únie. Považujeme za veľmi realistické, že cestovný ruch na Slovensku má potenciál vytvoriť niekoľko stoviek nových pracovných miest,“ dodal Figeľ. Južná Amerika je podľa neho pre nás zaujímavá aj vzhľadom na množstvo Slovákov žijúcich v tomto regióne.

Figeľ a Tajani rokovali aj o využití štrukturálnych fondov Európskej únie pre podporu podnikateľského prostredia na Slovensku, o podpore inovácií a európskom satelitnom systéme Galileo. Podľa zástupcu Európskej komisie pri čerpaní eurofondov je dôležité zamerať sa na modernizáciu dopravnej infraštruktúry a projekty orientované na malé a stredné podniky. „Malé a stredné podniky generujú 85 percent nových pracovných miest v rámci EÚ,“ uviedol Tajani. Slovensko podľa ministra dopravy potrebuje zjednodušiť pravidlá pre malých živnostníkov, aby sa mohli venovať svojej podnikateľskej činnosti. „Malé a stredne podniky na Slovensku majú taký potenciál, ak by každý z nich zamestnal jedného nezamestnaného, nezamestnanosť by u nás klesla o tretinu,“ tvrdí Figeľ.

Tajani informoval, o príprave odbornej konferencie, ktorá má predstaviť význam projektu európskeho satelitného systému Galileo pre dopravu, telekomunikácie, poľnohospodárstvo a cestovný ruch. „Galileo je o podpore inovácií a Slovensko so silným automobilovým priemyslom, ktorý tu vyvíja autá na alternatívny pohon, môže z tohto projektu významne profitovať,“ uzavrel Tajani.

Súvisiace články

Aktuálne správy