Hedžové fondy nesúhlasia s výmenou gréckych dlhopisov

Londýn 7. marca (TASR) – Niektoré hedžové fondy sa odmietajú zúčastniť na výmene gréckych dlhopisov za dohodnutých podmienok. Hrozia žalobami, ak im Atény nepredložia lepšiu ponuku, čo môže skomplikovať reštrukturalizáciu dlhu krajiny.
Súkromní investori, ktorí vlastnia grécke dlhopisy, sa majú do štvrtkovej (8. 3.) noci rozhodnúť, či sa zúčastnia na výmene dlhopisov. Tá je podmienkou pre získanie druhého balíka finančnej pomoci v celkovej hodnote 130 miliárd eur, ktorý má Grécko zachrániť pred neriadeným bankrotom.
Očakáva sa, že niektoré hedžové fondy, ktoré majú vo svojich portfóliách len približne 10 % z 206 miliárd eur v portfóliách súkromných investorov, nepristúpia na navrhovaný odpis dlhu. Samotné hedžové fondy nemôžu ohroziť výmenu dlhopisov, ale ak by ich stratégia fungovala a dohodli by si lepšie podmienky ako banky a poisťovne, mohlo by to nahnevať ostatných veriteľov. Ak im grécka však vláda neponúkne viac, bude sa zrejme musieť pripraviť na dlhé a drahé súdne spory, ktoré ju budú zaťažovať práve v čase, keď sa bude musieť sústrediť na podporu domácej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy