O pomoci pre lodenice bude kabinet rokovať po voľbách

O pomoci pre Slovenské lodenice Komárno, a.s., Bratislava (SLKB) bude vládny kabinet rokovať už budúcu stredu. Lodenice totiž majú problém so získaním úverov, ktoré používajú na financovanie výroby objednaných zákazok. „Predtým tieto úvery dávali banky tým firmám, ktoré boli odberateľmi zákaziek. Kvôli kríze banky zmenili svoje úverové politiky, a preto jediný spôsob, ako umožniť ukončenie výroby je využitie Eximbanky,“ uviedla na tlačovej besede po stredajšom rokovaní vlády premiérka Slovenskej republiky Iveta Radičová. Rokovania medzi predstaviteľmi komárňanských lodeníc a vedením Eximbanky o možnostiach štátnej pomoci začali už v lete minulého roka a stále prebiehajú. „Materiál na základe výsledkov týchto rokovaní bude predložený v stredu na vládu,“ informovala Radičová. Slovenské lodenice Komárno nedávno totiž ohlásili na úrade práce hromadné prepúšťanie 300 pracovníkov. V súčasnosti vo firme pracuje približne 289 kmeňových zamestnancov a zhruba 100 externých pracovníkov.

Vedenie firmy ešte vo februári uviedlo, že ku koncu mesiaca stratí zamestnanie 25 kmeňových a väčšina externých pracovníkov, teda približne 120 zamestnancov. V priebehu ďalších dvoch mesiacov sa počet zamestnancov zníži na 70, čo predstavuje prepustenie ďalších 190 pracovníkov. Šéf OZ Kovo Emil Machyna upozornil na to, že po hromadnom prepúšťaní v lodeniciach by nezamestnanosť v regióne stúpla veľmi vysoko a priblížila by sa k hranici 20 %.

Podľa minulotýždňového vyjadrenia podpredsedu predstavenstva lodeníc Romana Skalu je záujem nemeckých zákazníkov o stavbu dvoch námorných nákladných lodí stále aktuálny, ale len za pomoci ich predfinancovania poskytnutím poistenia, resp. úveru prostredníctvom Eximbanky. Ak banka financie neposkytne, môže okrem zamestnancov firmy stratiť prácu aj množstvo pracovníkov vo firmách naviazaných na lodenice, čo podľa odhadov môže byť 500 až 600 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy