O pomoci pre Samsung rozhodne kabinet na budúci týždeň

Vládny kabinet opäť nerozhodol o poskytnutí investičnej pomoci spoločnosti Samsung Electronics Slovakia s. r. o. vo výške 28 mil. eur. Ministri totiž na svojom stredajšom zasadnutí prerušili rokovanie o tomto bode. Dôvodom malo byť rozšírenie žiadosti o pomoc o nové materiály, na základe ktorých by sa k nám mala presunúť aj časť výskumu a vývoja spoločnosti.

„Minister hospodárstva doplnil materiál práve o časť inovácií výskumných činností s podpísaným memorandom medzi ministerstvom hospodárstva a firmou Samsung o presune časti vedecko-výskumnej a inovatívnej do Slovenskej republiky a do Galanty,“ povedala premiérka Iveta Radičová. Ako dodala, „členovia vlády sa oboznámia s doplňujúcim podkladom a k tomuto materiálu sa vrátime budúcu stredu.“ Minister hospodárstva Juraj Miškov informoval o tom, že konkrétna podoba vedecko-výskumnej základne zatiaľ nie je známa. „Toto je všetko záležitosťou ďalších rokovaní so spoločnosťou,“ povedal.

Premiérka Radičová uviedla, že žiadosť o investičnú pomoc vnímajú aj z hľadiska zamestnanosti. „Berieme do úvahy fakt, že sa jedná o 950 pracovných miest a nadväzujúcich 10 tis. subdodávateľských,“ povedala. Ako ďalej skonštatovala, aj po daňovej úľave by bol prínos pre rozpočet Slovenskej republiky 100 mil. eur.

So schválením investičnej pomoci súhlasí aj minister práce Jozef Mihál. „Musíme skutočne starostlivo zvážiť, či daňová úľava stojí za to, aby sme pomohli zvýšiť životnú úroveň ľudí, ktorí žijú v tomto regióne, ktorý je dnes na tom pomerne dobre vďaka tým investíciám, ktoré tam sú. Keď tí investori odídu, tak ten región sa vráti tam, kde bol pred desiatimi rokmi, čiže do biedy a zaostalosti,“ skonštatoval Mihál. Ako doplnil, rozhodnutie odložili aj preto, aby ho neovplyvnila snaha o získanie volebných preferencií.

Súvisiace články

Aktuálne správy