Bartolomei Finance sa pokúša predať spornú pohľadávku

Konkurzný správca Bartolomei Finance ponúka na predaj 144-miliónovú pohľadávku, o ktorej sa súdi so štátom.

Skrachovaná spoločnosť Bartolomei Finance sa pokúša predať vyše 144-miliónovú spornú pohľadávku voči štátu. Jej predajom chce konkurzný správca firmy získať peniaze na upokojenie pohľadávok veriteľov. O zákonnosti tejto pohľadávky však musí rozhodnúť súd, ktorý sa žalobou spoločnosti na štát zaoberal prvýkrát až vo februári tohto roka. Pohľadávka voči štátu v sume vyše 144 mil. eur má byť pritom náhradou škody za to, že štátne inštitúcie nepovolili firme pred rokmi vykonávať investičnú činnosť.

Podľa podmienok predaja uvedenej pohľadávky zverejnených konkurzným správcom Bartolomei Finance v Obchodnom vestníku musia pritom záujemcovia ponúknuť minimálne 10 % celkovej hodnoty pohľadávky. Táto čiastka by totiž stačila na uspokojenie pohľadávok všetkých veriteľov v rámci konkurzu, ako aj na úhradu všetkých nákladov na konkurz.

Speňaženie pohľadávky je pritom jednou z posledných, ak nie poslednou možnosťou, ako môžu veritelia prísť k svojim peniazom. Pôvodne totiž konateľ spoločnosti Andrei Bartolomei sľuboval, že všetky nároky veriteľov budú uspokojené uhradením jeho takmer 9,5-miliónovej dlžoby voči firme. Tento dlh však uhradený nebol ani po niekoľkonásobnom posunutí termínu. Ten pôvodný bol pritom v polovici roka 2010.

Podľa zápisu z posledného veriteľského výboru pritom Bartolomei naďalej tvrdil, že svoj záväzok určite splní, čo však nedoložil žiadnym hodnoverným dôkazom. „Predaj predmetných 21 kusov dlhopisov spoločnosti Silesia Electric Corporation – série emitovanej dňa 1. 2. 1926 sa podľa najnovšej verzie A. Bartolomeia zrealizuje ako súčasť väčšieho balíka cenných papierov, pričom všetky podmienky tohto obchodu s bližšie neidentifikovanými obchodnými partnermi sú fixne dohodnuté a predaj sa uskutoční v najbližších dňoch,“ konštatuje sa v zápisnici.

Pri neuhradení tejto čiastky fakticky nebolo veriteľov doteraz z čoho uspokojovať. Okrem nej, kým nebol súpis doplnený o spomínanú 144-miliónovú pohľadávku voči štátu, totiž správca konkurznej podstaty zistil v majetku firmy iba nepredajný zastaraný softvér, hotovosť na účtoch v sume 1,4 tis. eur a necelých tisíc eur bol nepoužitý preddavok na odmenu pre predbežného správcu. Suma takmer 9,5 mil. eur by pritom zrejme na uspokojenie veriteľov postačovala. V konečnom zozname pohľadávok je totiž zapísaných 1 652 zistených prihlášok od 990 veriteľov v celkovej sume 9,283 mil. eur. Správca poprel v celom rozsahu 62 prihlásených pohľadávok v sume 448,3 tis. eur a čiastočne 85 pohľadávok v sume 152,4 tis. eur.

Spoločnosť Bartolomei Finance, a.s. od roku 2000 do roku 2004 pôsobila ako obchodník s cennými papiermi a obchodovala s finančnými derivátmi. Od roku 2005 má v predmete podnikania poradenstvo, účtovníctvo, lízing a faktoring a forfaiting v rozsahu voľnej živnosti. Spoločnosť Bartolomei Finance údajne momentálne nevyvíja žiadnu činnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy