Kabinet nechal rozhodnutie o pomoci Samsungu na novú vládu

Ministerstvo hospodárstva pritom na vládu predložilo memorandum o porozumení, ktoré uzavrelo so spoločnosťou Samsung. V ňom sa firma zaviazala k spolupráci so slovenskou akademickou a výskumnou obcou v oblasti výskumu a vývoja.

Vládny kabinet opäť nerozhodol o poskytnutí investičnej pomoci spoločnosti Samsung Electronics Slovakia s. r. o. vo výške 28 mil. eur. Ministri totiž na svojom stredajšom zasadnutí prerušili rokovanie o tomto bode. O pomoci by mala rozhodnúť až nasledujúca vláda, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb. Ministerstvo hospodárstva pritom vláde predložilo memorandum o porozumení, ktoré uzavrelo so spoločnosťou Samsung. V ňom sa firma zaviazala k spolupráci so slovenskou akademickou a výskumnou obcou v oblasti výskumu a vývoja. Samsung podľa memoranda uzatvorí v tomto roku zmluvu s ministerstvom hospodárstva, v ktorej špecifikuje univerzity a výskumné inštitúcie, oblasti, ako aj očakávané výsledky spolupráce.

Rezort hospodárstva taktiež vypracoval analýzu, podľa ktorej je žiadosť spoločnosti Samsung o poskytnutie investičnej pomoci v súlade so zákonom o investičnej pomoci. Vládny kabinet pritom na ostatnom rokovaní vyjadril pochybnosť nad postupom Samsungu a investičnú pomoc vtedy neodobril. Ministerstvo hospodárstva teraz v analýze tvrdí, že zámer predložený spoločnosťou Samsung spĺňa podmienky zákona, keďže ide v jeho prípade o zásadnú zmenu výrobného procesu prostredníctvom modernizácie a prípravy na výrobu nových produktov.

Spoločnosť Samsung plánuje podľa materiálu, ktorý na rokovanie vlády predložil rezort hospodárstva, investovať do modernizácie svojho závodu v Galante 90 mil. eur. Vďaka tejto modernizácii sa udrží 950 pracovných miest. Modernizáciu výroby nových modelov LED televízorov a prípravu na zavedenie nového typu 3D, SMART a OLED televízorov v galantskom závode by mala spoločnosť Samsung ukončiť do troch rokov. Ministerstvo hospodárstva v analýze tvrdí, že firma podľa zákona nemusí vytvoriť nové pracovné miesta, ak chce získať štátnu pomoc. „Z čisto technického hľadiska možno hovoriť o záchrane pracovných miest (…) Z materiálu a investičného zámeru vyplýva, že súčasných 950 pracovných miest by v strednodobom časovom horizonte pravdepodobne zaniklo spolu so zastaranými technológiami,“ uvádza sa v analýze. Ako sa píše na záver, pokiaľ by miesta zanikli spolu so zastaranými technológiami, potom je potrebné považovať nezrušené pracovné miesta de-facto za nové.

Investičnú pomoc Samsungu mal štát poskytnúť vo forme daňových úľav. Po modernizácii by mala spoločnosť v galantskom závode ročne vyrobiť takmer deväť miliónov televíznych prijímačov a zhruba 200 tisíc televíznych monitorov. Zamestnanci by mali podľa údajov zverejnených ministerstvom hospodárstva zarábať v priemere 937 eur.

V jeseni minulého roka začali média špekulovať o odchode jednej z najväčších firiem pôsobiacich na Slovensku. Spoločnosť Samsung v novembri minulého roka vyvrátila tieto informácie. Kórejská firma však priznala nepriaznivú situáciu vo výrobe LCD obrazoviek. Slovenská republika v posledných piatich rokoch poskytla Samsungu pomoc celkovo vo výške viac ako 10 mil. eur.

Spoločnosť Samsung Electronics Slovakia, s.r.o. pôsobí na Slovensku od roku 2002. Činnosť firmy je zameraná na výrobu LCD a LED televízorov, LCD monitorov, HDD a Blu-ray prehrávačov a satelitných prijímačov. Samsung v Galante zamestnáva takmer 3 tis. zamestnancov a výškou svojich tržieb sa radí k trom najväčším nefinančným podnikom Slovenska. Počas niekoľkých rokov sa galantský výrobný závod stal najväčším výrobným závodom spoločnosti Samsung v rámci Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy