Eximbanka bude spolupracovať s rakúskou úverovou agentúrou

Podpis zmluvy s Österreichische Kontrollbank Aktiengesellschaft je začiatkom pre spoločný postup pri prieniku národných vývozcov na trhy tretích krajín.

Eximbanka podpísala koncom februára tohto roka zaistiteľskú zmluvu s exportno-úverovou agentúrou Rakúska, Österreichische Kontrollbank Aktiengesellschaft, ktorá pôsobí v oblasti štátom podporovaných exportných úverov od roku 1948. Spolupráca rakúskych a slovenských vývozcov, aj vzhľadom na územnú blízkosť a členstvo oboch krajín v Európskej únii, sa javí podľa Eximbanky ako veľmi dôležitá. Podľa vyjadrení Eximbanky je to začiatok pre spoločný postup pri prieniku národných vývozcov na trhy tretích krajín.

Takéto formy spolupráce v zahraničnom obchode vykazujú v posledných rokoch stúpajúci trend. Eximbanka má podpísané ešte tri zmluvy tohto typu, zatiaľ aktívne využila zmluvu s českou exportno-úverovou agentúrou EGAP. V minulom roku podpísala dve zaistiteľské zmluvy s nemeckým EulerHermes a so slovinskou SID bankou.

Exportno-importnú banku (Eximbanku) zriadili zákonom z roku 1997. Zameraná je na financovanie a poisťovanie vývozných a dovozných úverov. Poskytuje viaceré formy financovania exportu a prispieva tak k zvyšovaniu konkurencieschopnosti tuzemských výrobcov a poskytovateľov služieb na svetových trhoch. Bankové produkty Eximbanky sú priame úvery, refinančné úvery a poskytovanie bankových záruk. Okrem toho poskytuje celú škálu úverového poistenia, poistenia investícií a záruk.

Súvisiace články

Aktuálne správy