Statoil predá podiel v kľúčovom irackom ropnom ložisku Lukoilu

Bagdad 7. marca (TASR) – Irak schválil nórskej firme Statoil predaj jej menšinového podielu v lukratívnom ropnom ložisku Západná Qurna ruskej spoločnosti Lukoil. Ruská firma sa tak stane jediným zahraničným partnerom v jednom z najväčších súčasných irackých ropných projektov. Uviedli to dnes dva zdroje z irackej vlády.
Statoil predá 18,75-% podiel v ložisku Západná Qurna Fáza-2, čím v ňom Lukoil získa 75-% podiel. Zostávajúcich 25 % bude kontrolovať iracká vláda. Statoil sa tak zároveň stane prvou veľkou zahraničnou spoločnosťou, ktorá ukončí svoje pôsobenie v jednom z lukratívnych ropných kontraktov ponúknutých Irakom v minulých rokoch.
Nórska firma sa ku kontraktu zatiaľ nevyjadrila, uviedla iba, že podrobnosti zverejní potom, ako bude celý proces dokončený. Podľa priemyselných zdrojov sa Nóri rozhodli ukončiť pôsobenie v Iraku preto, že sa chcú sústrediť na menej rizikové aktíva v iných oblastiach sveta. Statoil plánuje investície v miliardách dolárov do oblastí ako podmorské ložiská pri Nórsku či pri USA.
Irak v minulých rokoch podpísal viacero kontraktov so zahraničnými firmami na rozvoj ropných ložísk a sľuboval si, že do roku 2017 zvýši produkčnú kapacitu na 12 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Slabá infraštruktúra a byrokratické prekážky cieľ do roku 2017 skresali na 6 miliónov barelov denne a aj to sa ukazuje ako veľmi optimistické. Napriek tomu niektoré projekty by mohli dostať Irak v nasledujúcich rokoch medzi najväčších producentov ropy na svete. Tento týždeň Bagdad oznámil, že produkcia dosiahla už 3 milióny barelov denne, čo sa krajine podarilo prvýkrát od roku 1979.

Súvisiace články

Aktuálne správy