Identifikátor na elektronickú komunikáciu má 21 tisíc užívateľov

Daňovníci majú okrem nového elektronického komunikátora aj ďalšie formy komunikácie so správcom dane. Môžu komunikovať napríklad prostredníctvom zaručeného elektronického podpisu či na základe dohody o spôsobe doručovania písomností elektronickými prostriedkami.

Správa „DANE: Identifikátor na elektronickú komunikáciu má 21 tisíc užívateľov“ rozšírená v treťom odseku o vyjadrenie riaditeľky odboru služieb pre verejnosť Finančného riaditeľstva SR Beáty Uhrinovej.

BRATISLAVA 7. marca (SITA) – Finančné riaditeľstvo už eviduje viac ako 21 tisíc používateľov nového bezplatného elektronického identifikátora. Novú možnosť plnohodnotne elektronicky komunikovať so správcom dane prostredníctvom identifikátora sprístupnila daňová správa začiatkom januára tohto roka. Spomínaných 21 106 fyzických osôb zastupovalo k pondelku tohto týždňa celkovo 37 469 daňových subjektov, ktorí majú podpísanú a predloženú dohodu.

„Dohoda o elektronickom doručovaní je uzatváraná medzi daňovým subjektom (fyzická alebo právnická osoba) a Finančným riaditeľstvom SR. Súčasťou Dohody o elektronickom doručovaní je oprávnenie pre používateľa identifikátora elektronicky doručovať podania správcovi dane v mene príslušného daňového subjektu,“ doplnila pre agentúru SITA vedúca komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva SR Miroslava Slemenská. Finančné riaditeľstvo zároveň evidovalo aj ďalších takmer 2 000 žiadostí na vydanie identifikátora, ktoré boli v schvaľovacom a overovacom procese.

Finančné riaditeľstvo odporúča daňovníkom využiť prostriedky elektronickej komunikácie aj na podávanie daňových priznaní k dani z príjmov za minulý rok, a to vzhľadom na jednoduchšie spracovanie priznaní. „Daňovník si môže podať týmto spôsobom daňové priznanie, ktoré bude následne spracované v informačnom systéme a bude sa s ním ešte jednoduchšie pracovať, ako s tými, čo sú podané v printovej forme, ktoré sa musia skenovať a tam je dosť veľká chybovosť,“ uviedla v stredu riaditeľka odboru služieb pre verejnosť Finančného riaditeľstva SR Beáta Uhrinová.

Daňovníci majú okrem nového elektronického komunikátora aj ďalšie formy komunikácie. Môžu komunikovať napríklad prostredníctvom zaručeného elektronického podpisu, ktorý využíva viac ako 28 tisíc daňových subjektov. Ďalších takmer 57 tisíc subjektov komunikuje so správcom dane na základe dohody o spôsobe doručovania písomností elektronickými prostriedkami.

Držitelia bezplatného elektronického identifikátora môžu využiť pre elektronické doručovanie podaní novú aplikáciu EZU. Tá už od záveru minulého týždňa obsahuje aj tlačivá k priznaniu príjmov za minulý rok tak pre právnické ako aj fyzické osoby. V prípade, ak sú daňovníci držiteľom zaručeného elektronického podpisu alebo držiteľom tzv. elektronickej značky na základe uzatvorenej dohody o spôsobe doručovania písomností elektronickými prostriedkami, môžu využiť aplikáciu eDane, ktorá už rovnako obsahuje všetky potrebné tlačivá k priznaniu minuloročných príjmov.

Povinnosť podať daňové priznanie za minulý rok majú do konca marca všetci daňovníci, ktorých zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli 1 779,65 eura. Právnické osoby a rovnako aj fyzické osoby majú pritom možnosť do konca marca správcovi dane oznámiť posunutie lehoty na podanie daňového priznania a v novej lehote aj daň zaplatiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy