Lehman Brothers vystupuje spod bankrotovej ochrany, začne splácať dlhy

New York 7. marca (TASR) – Americká investičná banka Lehman Brothers, ktorej krach v septembri 2008 viedol k nástupu rozsiahlej finančnej krízy vo svete, oznámila v utorok (6. 3.), že vystupuje spod bankrotovej ochrany. Jej ukončenie uvoľní banke ruky na predaj zostávajúceho majetku a vyplatenie veriteľov. Ako dodala, tento proces by sa mal začať v apríli.
Prezident banky John Suckow počas jej bankrotovej ochrany oznámil, že "spoločnosť sa bude snažiť umiestniť aktíva tak, aby získala pre veriteľov čo najviac". S vyplácaním peňazí by mala začať 17. apríla, dodal Suckow.
Spoločnosť má ešte aktíva zhruba za 65 miliárd USD (49,42 miliardy eur), nie však výhradne v hotovosti. Väčšinu majetku vlastní Lehman Brothers vo forme nehnuteľností alebo finančných firiem. V hotovosti má zhruba 18 miliárd USD, pričom v prvom balíku plánuje veriteľom vyplatiť asi 10 miliárd USD.
Bankrotový proces Lehman Brothers bol jedným z najkomplikovanejších v americkej histórii. Koncom minulého roka veritelia súhlasili s upraveným plánom vyplatenia dlhov, v rámci ktorého im banka vyplatí z každého dlžného dolára približne 20 centov. Tento model sa však týka materskej spoločnosti banky v USA. Dcérske firmy Lehman Brothers, ktoré sa nachádzajú vo viac než 40 krajinách sveta, riešia vlastný bankrotový proces.
Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy