Český bankový sektor prežije aj trojročnú krízu v eurozóne

Praha 6. marca (TASR) – Český bankový sektor bez problémov prežije aj prípadnú trojročnú dlhovú krízu v eurozóne, ktorá by postihla kľúčových obchodných partnerov krajiny. Kapitálová primeranosť bánk by v extrémne nepriaznivej situácii zostala nad minimálnou hranicou 8 %. Uviedol dnes český internetový portál idnes.cz s odvolaním sa na výsledky testov Českej národnej banky (ČNB).
ČNB pritom doposiaľ pri záťažových testoch skúmala odolnosť bánk v prípade dva roky trvajúcej krízy, teraz túto dobu predĺžila o jeden rok. Ani tak by Česko nemalo so svojimi bankami problémy.
„Kapitálová vybavenosť bankového sektora sa udržala nad 8-% regulačným minimom v celom sledovanom období,“ povedal k výsledkom testov člen bankovej rady ČNB Pavel Řežábek. Na konci minulého roka bola kapitálová primeranosť bankového sektora 15,2 %.
Záťažový scenár „Dlhová kríza“ predpokladá extrémny prepad ekonomickej aktivity v dôsledku výrazného prehĺbenia krízy v eurozóne. Strmý pokles ekonomiky hlavných obchodných partnerov Česka by mal za následok aj pád českej ekonomiky. Krízu by sprevádzalo zníženie dôvery investorov, rástla by averzia k rizikovým investíciám a Česku by sa predražilo financovanie pomocou dlhopisov. Súčasťou záťažového scenára bol aj predpoklad čiastočného znehodnotenia expozícií voči všetkým vysoko zadlženým krajinám EÚ.
„Nad rámec záťažového scenára Dlhová kríza bolo dodatočne simulované znehodnotenie tretiny všetkých expozícií najväčších domácich bánk voči svojim materským skupinám, čo ČNB považuje za veľmi nepravdepodobnú a extrémne záťažovú situáciu. V prípade tohto mimoriadne nepriaznivého scenára by kapitálová primeranosť bankového sektora klesla k 8-% hranici,“ spresnila banka.
Podľa výkonného riaditeľa Českej bankovej asociácie Pavla Štěpánka výsledky testov ukazujú, že český bankový sektor je zdravý. „České banky by ustáli aj taký hospodársky šok, ktorý by viedol k výrazne väčšiemu prepadu ekonomiky ako v roku 2009,“ tvrdí Štěpánek.

Súvisiace články

Aktuálne správy