V stredu o makroekonomickej prognóze na tento rok

Vláda by mala v stredu rokovať o aktuálnej makroekonomickej prognóze a jej vplyve na rozpočet verejnej správy v roku 2012. Ministerstvo financií SR v materiáli odhaduje zníženie rastu ekonomiky v tomto roku z pôvodne predpokladaných 1,7 % na 1,1 %. Minister financií Ivan Mikloš však v utorok uviedol, že rast slovenskej ekonomiky možno napokon pomalší ani nebude. „Rast by mohol dosiahnuť až 1,6 % a možno aj viac. Tie dodatočné opatrenia, ktoré som predpokladal, že bude nevyhnutné prijať, nebude potrebné prijímať a zajtra ich z vlády stiahnem,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii minister Mikloš.

Súčasťou stredajšieho rokovania vlády má byť aj správa o plnení strategických zámerov činnosti Sociálnej poisťovne v roku 2011. Poisťovňa zlepšila svoj kontakt s klientmi, keď napríklad jej pobočky sú od začiatku apríla svojim klientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni. „Úspešnosť výberu poistného dosahuje od začiatku roka 2011 čiastky presahujúce 100 %, úspešnosť výberu poistného za rok 2011 je 104,89 %,“ uvádza sa v materiáli. Aj v oblasti investičného rozvoja sa podľa materiálu podarilo naplniť ciele, ktoré sú stanovené v stratégii SP. Spomína sa tiež racionalizácia pracovných činností a optimalizácia počtu zamestnancov poisťovne, ako aj racionalizačné opatrenia ako zníženie tlače a optimalizácia počtu tlačiarní.

Ministri by sa mali zaoberať aj informáciou o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam. Celkový objem pohľadávok poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam dosiahol ku koncu minulého roku 18,811 mil. eur. Oproti koncu júna 2011 to predstavuje zníženie o 43,56 mil. eur. Medzimesačne pohľadávky klesli o 117,8 tis. eur. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok, ktorou by sa v blízkej budúcnosti mala zaoberať vláda. Pod zníženie dlhu sa podpísalo oddlženie nemocníc, ktoré sa uskutočnilo koncom uplynulého roku. Sociálna poisťovňa ku koncu roka 2011 evidovala celkovo 17 nemocníc s pohľadávkou, z toho tri v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR a 14

Agentúra SITA vydá podrobný prehľad ekonomických bodov 88. rokovania vládneho kabinetu v osobitnej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy