Fínsko pozýva lídrov eurozóny na neformálne rokovania

Helsinki 6. marca (TASR) – Fínsko pozvalo premiérov a ministrov financií členských štátov Európskej únie (EÚ) na neformálne rokovania o situácii v ekonomike, ktoré sa uskutočnia 23. až 25. marca. Uvádza sa vo vyhlásení vlády v Helsinkách.
Na stretnutí lídrov únie sa bude diskutovať nielen o riešení európskej hospodárskej krízy v Európe, ale aj o situácii v globálnej ekonomike.
Ďalšie podrobnosti úrad vlády neuverejnil, ale analytici pripomínajú, že štáty eurozóny by mali do konca marca rozhodnúť o zvýšení úverovej kapacity záchranných fondov. Okrem toho si členovia menovej únie musia vybrať nového šéfa Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, keďže jej súčasný predseda, luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, v júni vo funkcii končí. Za horúceho kandidáta je považovaný práve fínsky premiér Jyrki Katainen.
Zdroje z Fínska v súvislosti s týmito špekuláciami upozorňujú, že na summit do turistami vyhľadávanej dediny Saariselkä na severe Laponska sú pozvaní zástupcovia všetkých 27 štátov únie, a nielen 17 krajín eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy