Na lízingovom trhu sa vlani najviac darilo UniCreditu

Spoločnosť UniCredit Leasing Slovakia uzatvorila vlani nové obchody za 295,5 mil. eur pri medziročnom raste o 86,5 %, Druhý najväčší objem mala spoločnosť ČSOB Leasing a tretí firma Volkswagen Finančné služby

Väčšina spoločností z lízingovej asociácie vlani rástla, pričom najväčší objem obchodov a zároveň aj najvyšší medziročný nárast mala spoločnosť UniCredit Leasing Slovakia. Uzatvorila zmluvy za 295,5 mil. eur pri raste o 86,5 %. Druhý najväčší objem mala spoločnosť ČSOB Leasing pri raste o 10,3 % na 279,3 mil. eur. Prvú trojicu uzatvorila firma Volkswagen Finančné služby, ktorá však medziročne poklesla v uzatváraní nových obchodov o 5,7 % na 177,9 mil. eur. Štvrtý bol Tatra-Leasing s obchodmi za 170,7 mil. eur pri náraste o 20,9 %, firma VÚB Leasing uzatvorila zmluvy za 152,9 mil. eur s rastom o 33,6 %. Ostatní uzatvorili obchody pod stomiliónovou hranicou.

Pre firmu UniCredit Leasing znamenal vlaňajšok zlom a návrat na finančný trh po krízovom období. Lízingovka podľa jej vyjadrení opätovne stála pri väčšine investičných projektov na slovenskom trhu. „Rok 2012 sa začal nešťastným zrušením lízingových odpisov, čo sa ale medzičasom podarilo zmeniť a od 1. marca 2012 by mali byť lízingové odpisy opäť plne k dispozícii,“ povedal člen predstavenstva spoločnosti Dušan Keketi. Podľa neho totiž ide o opatrenie, ktoré verí, že bude stimulom pre zachovanie investícií, hoci Keketi očakáva miernu stagnáciu až do momentu vymenovania novej vlády. „Následne dúfame, že investície budú opäť posúvať výkonnosť ekonomiky dopredu,“ dodal Keketi.

Firmy združené v lízingovej asociácii uzatvorili vlani nové zmluvy za 1,848 mld. eur pri medziročnom náraste o 14,4 %. Rástlo najmä financovanie u podnikateľov, u spotrebiteľov to bol mierny pokles. Na medziročný nárast však pozitívne vplývali jednorazové obchody vo financovaní alternatívnych energetických zdrojov. Po zohľadnení tohto vplyvu bol medziročný rast lízingu do 10 %. Výsledky sú však v súlade s očakávaniami, nakoľko asociácia vlani predpokladala rast trhu medzi desiatimi a pätnástimi percentami. „V tomto roku očakávame jednociferný rast lízingového trhu s tým, že aj naďalej budú jeho ťahúňom podnikateľské subjekty a to najmä v komoditách osobných áut, strojov a zariadení,“ povedal predseda predstavenstva Asociácie leasingových spoločností SR Juraj Ebringer.

Asociácia leasingových spoločností Slovenskej republiky vznikla v roku 1992 a združuje spoločnosti priamo zaoberajúce sa podnikaním alebo činnosťami súvisiacimi s dlhodobým prenájmom majetku. Členmi asociácie je v súčasnosti 40 bankových, nezávislých a koncernových lízingových spoločností výrobcov automobilov. Väčšina členov má univerzálne komoditné zameranie alebo sa orientuje iba na financovanie vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy