Rast bude vyšší, dodatočné opatrenia v rozpočte nebudú potrebné

Bratislava 6. marca (TASR) – Aktuálne údaje o vývoji slovenskej ekonomiky sú podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) pozitívnejšie, ako hovorili odhady ešte pred niekoľkými týždňami. Rast hospodárstva v tomto roku by tak mohol namiesto pôvodne predpokladaných 1,1 % dosiahnuť 1,6 %, prípadne aj viac.
"Preto môžem dnes povedať, že dodatočné opatrenia za zhruba 140 miliónov eur, ktoré som predpokladal, že bude nevyhnutné prijať a ktoré ležia na vláde, nebude potrebné prijímať," zdôraznil Mikloš na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že už predložený materiál stiahne zo stredajšieho (7.3.) rokovania vlády.
Zároveň pripustil, že pri pozitívnom vývoji ekonomiky by mohol deficit verejných financií v tomto roku dosiahnuť aj menej ako plánovaných 4,6 %. "Ak sa potvrdia najaktuálnejšie prognózy, aj podmienky na konsolidáciu by boli ľahšie, aj keď ľahké to nebude," doplnil.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes zverejnil údaje o raste hrubého domáceho produktu (HDP) za minulý rok. Mikloš vyzdvihol, že s 3,3-% rastom bolo Slovensko druhou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v eurozóne a vo 4. štvrťroku sme mali dokonca vôbec najvyšší rast.
"Rast ekonomiky, a to je dobrá správa, ťahali najmä investície, pričom nadol pôsobila spotreba verejnej správy, kde sa prejavili účinky nevyhnutného šetrenia," zhodnotil tieto výsledky šéf rezortu financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy