Vláda podľa Mikloša odovzdá krajinu v lepšej kondícii

Základným krokom vlády Ivety Radičovej je podľa ministra financií Ivana Mikloša skutočnosť, že krajina zišla z gréckej cesty a dokázala znížiť deficit na 4,6 % hrubého domáceho produktu.

Vláda Ivety Radičovej odovzdá novému kabinetu krajinu v lepšej ekonomickej kondícii, ako ju preberala. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii v rámci odpočtu svojej činnosti minister financií Ivan Mikloš. Základom pritom podľa neho bolo, že krajina zišla z gréckej cesty a po dvoch rokoch s takmer 8-percentnými deficitmi verejných financií vlani skresala schodok na 4,6 % výkonu ekonomiky.

Minister sa zároveň chváli aj tým, že počas jeho úradovania sa podarilo v parlamente presadiť ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý mimo iného obsahuje aj dlhovú brzdu s automatickými sankciami. Rezort financií však presadil aj ďalšie normy, ktoré podľa Mikloša posilňujú transparentnosť rozpočtového procesu a pripravil aj návrh výdavkových stropov, ktorým sa však bude zaoberať už nový kabinet.

V relatívne dobrej kondícii podľa Mikloša odovzdá Radičovej kabinet aj celkovo slovenskú ekonomiku. Tá si v minulom roku udržala druhý najrýchlejší hospodársky rast spomedzi krajín eurozóny a darilo sa zvyšovať aj zamestnanosť a znižovať nezamestnanosť. Za rok a pol úradovania dosluhujúcej vlády sa totiž podľa Mikloša podarilo vytvoriť 50 tis. nových pracovných miest. Pokles reálnych miezd v minulom roku bol podľa ministra spôsobený predovšetkým škrtmi vo verejnom sektore, v tomto roku by už mzdy mali rásť aj v reálnom vyjadrení.

„Vláda ako celok aj ministerstvo financií opäť dokázali, že SDKÚ-DS vždy odovzdávala krajinu v lepšom stave, ako ju preberala,“ tvrdí minister. Pripúšťa, že sa nepodarilo všetko a že sa urobili aj niektoré chyby. Väčšinu z nerealizovaných úloh však zastavil pád vlády. „Nestihla sa odvodová a penzijná reforma, zastala na polceste transformácia nemocníc, čo sa týka rezortu, nezvládol sa proces zavádzania nového informačného systému daňovej správy,“ dodal Mikloš.

Súvisiace články

Aktuálne správy