Hospodárstvo SR rástlo, v EÚ klesalo

Hrubý domáci produkt (HDP) Európskej únie vo štvrtom štvrťroku medzikvartálne klesol o 0,3 % a medziročne rástol o 0,9 %. Slovenský HDP za október až december minulého roka vykázal medzikvartálny rast o 0,9 % a medziročný o 3,4 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska vo štvrtom štvrťroku rástol, zatiaľ čo v eurozóne aj Európskej únii klesal. Ekonomika eurozóny aj celej EÚ vo štvrtom kvartáli oproti tretiemu o 0,3 % poklesla. Medziročne sezónne upravený HDP eurozóny vzrástol o 0,7 %, kým za celú EÚ vzrástol o 0,9 %. V predchádzajúcom kvartáli rástol sezónne upravený HDP eurozóny o 1,3 % a v celej EÚ posilnil o 1,4 %. Slovenský HDP za október až december vykázal medzikvartálny rast o 0,9 % a medziročný o 3,4 %. Vyplýva to z druhého odhadu, ktorého výsledky v utorok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Konečná spotreba domácností v rámci eurozóny v treťom štvrťroku klesla o 0,4 % a v rámci celej EÚ o 0,2 %. Hrubá tvorba kapitálu sa v eurozóne aj v celej EÚ zmenšila o 0,7 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Export eurozóny oslabil o 0,4 % a vývoz celej EÚ klesol 0,1 %. Dovoz eurozóny sa zmenšil o 1,2 % a dovoz EÚ o 0,8 %. Ekonomika USA vo štvrtom štvrťroku tohto roka medzikvartálne vzrástla o 0,7 % a medziročne posilnila o 1,6 %. Hospodárstvo Japonska medzikvartálne oslabilo o 0,6 %, medziročne sa zmenšilo o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy