G. Wilders chce referendum o odchode Holandska z eurozóny

Amsterdam/Brusel 6. marca (TASR) – Predseda holandskej nacionalisticky zameranej Strany slobody (PVV) Geert Wilders tvrdí, že Holandsko by malo vyhlásiť referendum o odchode z eurozóny. Návrat k pôvodnej mene – guldenu – by bol podľa neho lacnejší ako zachraňovanie eura.
Spravodajský server DutchNews.nl dnes cituje Wildersovo vyhlásenie z pondelka (5. 3.), podľa ktorého vstup Holanďanov do Európskej menovej únie bol útokom na ich prosperitu.
„Výsledky idú proti všetkému, čo nám každodenne tvrdia médiá a ľavicovo orientované vládnuce elity,“ vyhlásil Wilders s odvolaním sa na výskum o dopade eura na krajinu, ktorý si jeho strana nechala vypracovať. Wilders poznamenal, že Holandsko by sa malo vrátiť ku guldenu, lebo odkedy vstúpilo do eurozóny, rast národnej ekonomiky bol v priemere 1,25 % ročne, kým predtým za posledných 20 rokov priemerný ekonomický rast dosahoval každý rok asi 3 %. To podľa lídra PVV znamená, že vstupom do eurozóny došlo k poklesu holandskej prosperity.
Wilders sa v rámci porovnávania odvoláva tiež na štatistické údaje európskych krajín, ktoré nie sú členmi eurozóny alebo EÚ. Upozornil, že za posledných 10 rokov národné ekonomiky Švédska a Švajčiarska rástli každý rok o 2,25 % respektíve 1,75 %, čo je stále viac ako priemerné výsledky Holandska v eurozóne.
„Odchod z eurozóny by nás teraz stál okolo 51 miliárd eur. Ale je to menej, ako dať 75 miliárd eur na zachraňovanie jednotnej meny,“ vyhlásil Wilders a navrhol vyhlásiť referendum o odchode Holandska z eurozóny. Podľa jeho tvrdení by sa návrat k pôvodnej mene Holanďanom začal vyplácať už od roku 2014, keď by krajina vykompenzovala straty spôsobené opustením eurozóny.
Výskum, na ktorý sa PVV odvoláva, vypracoval britský výskumný inštitút Lombard Street Research. Ten je však známy svojím euroskepticizmom, čo do istej miery spochybňuje Wildersom objednaný výskum, aj keď predstaviteľ Lombard Street Research Charles Dumas pre holandskú televíznu stanicu NOS uviedol, že výsledky uvedenej štúdie sú nezávislé od euroskeptických názorov tejto firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy