Spoločnosť Samsung otvorila v Galante závod na výrobu monitorov

Galanta 7. júla (TASR) – Závod na výrobu monitorov a obrazoviek dnes v Galante oficiálne otvorila spoločnosť Samsung Electronics Slovakia.

Už v tomto roku závod vyrobí vyše 2 milióny monitorov a zamestná 1 100 pracovníkov. Historicky ide o prvý kórejský výrobný závod na Slovensku.

Premiér SR Mikuláš Dzurinda na dnešnom otvorení závodu vyzdvihol aktivitu ľudí z regiónu, ako aj prácu úradníkov. „Samsung sa pre Galantu rozhodol v máji minulého roka a v novembri už vyrábal,“ zdôraznil premiér. Ocenil, že investor dokázal oživiť opustené a zdevastované haly po skrachovaných Západoslovenských nábytkárskych závodoch.

Primátor Galanty Alexander Mézeš pochválil citeľný vplyv Samsungu na nezamestnanosť v regióne. Tá pred spustením výroby dosahovala 14 %, dnes je to asi 9 % a po plnom rozbehnutí výroby sa očakáva jej pokles na 5 až 6 %.

Spoločnosť Samsung Electronic Slovakia investovala v Galante zatiaľ asi 540 miliónov Sk, z toho 170 miliónov Sk do pozemkov a budov. V tomto roku plánuje predať 2,5 milióna monitorov a obrazoviek, v budúcom roku 3,3 milióna a v roku 2005 už 4,1 milióna výrobkov. Rásť bude aj počet zamestnancov, na budúci rok by ich v galantskom Samsungu už malo pracovať 1 500.

Súvisiace články

Aktuálne správy