Spomalenie Číny nie je dôvod na paniku

Čína by v tomto roku mala vzrásť namiesto o 8 už len o 7.5 percenta a to je precedens, ktorý tu nebol už 8 rokov.

Prvý pokles exportu za dva roky ohlásený v januári, rapídne spomaľovanie predaja automobilov v Číne a príliš vysoká cena ropy poskytli dobrý dôvod na spomaľovanie ekonomiky svetovej továrne. Tá by v tomto roku mala vzrásť namiesto o 8 už len o 7.5 percenta a to je precedens, ktorý tu nebol už 8 rokov. Je to však dôvod na paniku?

Pravdepodobne nie. Čínska ekonomika totiž beží naplno už príliš dlho a mierne spomalenie o pol percenta je len vítaným vývojom, najmä ak zvážime priazniví vplyv na svetovú cenu ropy, či nebezpečnú mieru inflácie, ktorá bráni domácemu obyvateľstvu v raste životnej úrovne a k napĺňaniu dopytu po domácej produkcií a megalomanských infraštruktúrnych projektoch, ktoré zostávajú pre väčšinu obyvateľstva nedostupné. Okrem toho môžeme špekulovať aj o možnom zámere znížiť odhad HDP pred výmenou mocenskej štruktúry v krajine, ktorá by sa po nástupe mohla prezentovať lepšími výsledkami. Koniec koncov však proti panike vypovedajú a reálne hodnoty rastu od zavedenia inštitútu osempercentného cieľa. Čína totiž len od roku 2008, kedy sa už cieľ dva roky používal dosahovala priemerný ročný rast na úrovni až 9.6 percent.

Trhy však v súčasnej situácií berú každú šancu na vypustenie pary a tak sme v Európe aj v USA mohli sledovať obchodovanie v červenom pásme: FTSE 100 -0.61 %, CAC 40 -0.39 %, DAX -0.79 %, Euro Stoxx 600 -0.62 %, Dow Jones -0.11 %, S&P 500 -0.39 % a Nasdaq -0.86 %.

O zaujímavý exces dňa sa postarali akcie spoločnosti Apple, ktorých cena sa behom 7 minút prepadla o viac ako 3.5 % aby sa vzápätí odrazila o 2 % naspäť. Príčinou však nebola žiadna katastrofa, ale len veľký obchod, 70 000 akcií, ktoré sa niekto rozhodol premeniť na doláre.

Okrem toho na trhoch zarezonovali nárast maloobchodných tržieb v Eurozóne za január o 0.3 % a miernejší prepad priemyselných objednávok v USA v januári (A: -1.0 %; O: -1.5 %) ako sa očakávalo.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy