Portugalsko napriek recesii dodrží tohoročný limit pre deficit

Lisabon 5. marca (TASR) – Portugalsko nebude nasledovať Španielsko a nepožiada Európsku komisiu (EK), aby mu zmiernila tohoročný limit pre rozpočtový schodok, pretože sa prepadá hlbšie do recesie. Uviedol to premiér Pedro Passos Coelho, podľa ktorého Portugalsko "rozhodne" nebude žiadať o zmenu a dodrží výšku deficitu, na ktorej sa dohodlo s veriteľmi v rámci záchranného úveru.
"Španielsko je v inej situácii. Má viac priestoru na manévrovanie, aby v roku 2013 stlačilo schodok v rozpočte na povolenú úroveň. My musíme dodržiavať dohodnutý (úverový) program, takže musíme plniť stanovené ciele," pripomenul.
Portugalská vláda obmedzuje výdavky a zvyšuje dane, aby splnila podmienky vlaňajšieho záchranného úveru v celkovej hodnote 78 miliárd eur a dostala od veriteľov ďalšie splátky. Vláda v Lisabone sľúbila, že tento rok zredukuje rozpočtový deficit na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2013 ho stlačí na povolenú úroveň 3 % HDP.
Naproti tomu španielsky premiér Mariano Rajoy sa chce s partnermi v eurozóne a s EK dohodnúť, aby krajine tento rok povolili vyšší, ako pôvodne očakávaný schodok verejných financií. Argumentuje, že za predchádzajúcej socialistickej vlády rozpočtový deficit Španielska vlani klesol namiesto na 6 % HDP len na 8,5 % HDP, a navyše, krajina sa opäť prepadla do recesie. Rajoy oznámil, že podľa nového vládneho odhadu by tohoročný deficit mal dosiahnuť 5,8 % HDP, a nie pôvodne dohodnutých 4,4 % HDP.
Portugalsko plní fiškálne podmienky úveru, aj keď sa výkon jeho ekonomiky vlani znížil o 1,5 %. EK predpovedá, že tento rok klesne HDP Portugalska ešte viac, a to o vyše 3 %, čo vláde sťaží snahu o redukciu deficitu.
Passos Coelho ale trvá na tom, že aj napriek prehlbovaniu recesie jeho vláda nebude žiadať od veriteľov ústupky a nebude nasledovať ani príklad Grécka, ktoré sa snaží vyrokovať si nižšie úroky zo záchranných úverov. Zároveň vylúčil možnosť, že by Portugalsko v budúcnosti, podobne ako Grécko, požiadalo o reštrukturalizáciu dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy