Veková hranica pre starobu je na Slovensku najnižšia z celej EÚ

Bratislava 5. marca (TASR) – Hranica vnímania staroby je na Slovensku najnižšia zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ). Slováci považujú človeka za starého už po dosiahnutí 57,7 roka. Ukázal to prieskum Barometer, o ktorom dnes informovala Poštová banka. „Za starého pokladajú človeka pred dovŕšením šesťdesiatky už len naši susedia z Maďarska a Českej republiky,“ uviedla spoločnosť.
V rámci EÚ ako celku sa človek stáva v priemere pre okolie starým vo veku necelých 64 rokov. Pritom úplne opačne ako Slováci vidia starobu obyvatelia Holandska. V tejto krajine je hranica pre vnímanie staroby na úrovni 70,4 roka, čo je najvyššie v celej únii. Zároveň ide o jedinú krajinu, kde staroba začína až po sedemdesiatom roku života. V drvivej väčšine krajín EÚ za starých považujú už šesťdesiatnikov.
Podľa prieskumu sú rozdiely v ponímaní staroby badateľné aj podľa veku respondentov. „S rastúcim vekom opýtaných totiž rástla aj hranica, od ktorej respondenti pokladali človeka za starého,“ skonštatovala Poštová banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy