Ak sa zlepšia ukazovatele, možno sa Maďarsko zaobíde bez úveru MMF

Budapešť 5. marca (TASR) – Ak sa medzičasom zlepšia ukazovatele hospodárstva, je možné, že Maďarsko už nebude tak tlačiť čas, ako tomu bolo pred dvoma mesiacmi. Povedal to dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii renomovaný maďarský ekonóm László Csaba na margo stále nejasného začiatku rokovaní Maďarska s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou (EÚ) o pohotovostnej pôžičke.
„Ak sa svetové ekonomické procesy vyvinú určitým smerom, je možné zaobísť sa aj bez dohody s MMF,“ konštatoval ekonóm, ktorý pripomenul, že Maďarsko je členom MMF vyše 30 rokov a za to obdobie sa Maďarsko s fondom dohodlo štyrikrát. „Väčšinu času sme sa zaobišli aj bez toho,“ dodal Csaba s poznámkou, že by nebolo tragédiou, keby nedošlo k dohode.
K otázke návrhu Európskej komisie (EK) pozastaviť Maďarsku pre nedodržanie deficitu vyplácanie časti Kohézneho fondu, ekonóm povedal, že Rada pre hospodárske a finančné záležitosti (Ecofin) prijme politické rozhodnutie, pričom existuje šanca, že návrh komisie neprejde.
Zdôraznil, že EK navrhla sankciu za udalosť, ktorá sa nestala. Komisia totiž iba predpokladá, že deficit maďarského štátneho rozpočtu za rok 2012 prekročí 3-% hranicu, na základe čoho navrhla pozastavenie vyplácania Kohézneho fondu na rok 2013. Podľa určitých prepočtov výška pozastavenej podpory môže dosiahnuť 1,714 miliardy eur.
Koncom januára ministri financií potvrdili komisii hodnotenie, podľa ktorého Maďarsko nezohľadnilo odporúčania z roku 2009 a neprijalo dostatočné opatrenia v záujme trvalého dodržania 3-% hranice deficitu.
Csaba dal za pravdu hovorcovi premiéra Viktora Orbána Péterovi Szijjártóovi, podľa ktorého by túto záležitosť bolo potrebné udržať v právnych rámcoch. Ekonóm vyjadril názor, že EK sa v prípade tohto návrhu unáhlila.

Súvisiace články

Aktuálne správy