Úplný návrat Írska na kapitálové trhy v roku 2013 stále nie je istý

Dublin 4. marca (TASR) – Úplný návrat Írska na medzinárodné kapitálové trhy v roku 2013 je stále neistý, aj keď riziká, že tohtoročný očakávaný mierny rast ekonomiky by sa mohol zvrátiť, sa zmiernili. Uviedol to koncom týždňa Medzinárodný menový fond (MMF). Dublin, ktorý v roku 2010 získal od Európskej únie a MMF záchranný úver vo výške 85 miliárd eur, sa čiastočne plánuje vrátiť na dlhopisové trhy už tento rok.
Podľa MMF, jedného z členov takzvanej trojky medzinárodných veriteľov, čiastočný návrat Írska na medzinárodné trhy už tento rok sa dá očakávať, a to prostredníctvom predaja krátkodobých vládnych dlhopisov. Opätovne však Európu vyzval, aby Írsku pomohla v jeho úsilí vrátiť sa na kapitálové trhy v budúcom roku v plnej miere. Ak by sa to Dublinu podarilo, začal by si opäť požičiavať výhradne na komerčných trhoch prvýkrát od septembra 2010. Všetko však bude závisieť podľa MMF aj od situácie mimo krajiny.
"Či si Írsko bude schopné na budúci rok zabezpečiť financovanie prostredníctvom dlhopisových trhov, bude závisieť nielen od toho, či samotný Dublin bude pokračovať v plnení dohodnutých krokov v hospodárskej politike, ale aj od vývoja v eurozóne," povedal šéf misie MMF pre Írsko Craig Beaumont. Ako dodal, práve vzhľadom na túto neistotu MMF vyzýva európske vlády, aby prijali kroky, ktoré zvýšia šance krajiny na úplný návrat na trhy v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy